< Terug naar vorige pagina

Project

Op zoek naar nieuwe strategieën in de behandeling van slokdarmkanker met als doel de nevenwerkingen te verminderen

De standaardbehandeling van patiënten met een lokaal gevorderde slokdarmkanker bestaat uit neoadjuvante chemoradiotherapie gevolgd door heelkunde. Deze combinatie van drie soorten behandelingen, namelijk radiotherapie, chemotherapie en heelkunde, heeft geleid tot betere overlevingscijfers, maar zorgt tevens voor een toename van nevenwerkingen en hierdoor mogelijks ook meer overlijdens. 

De doelstelling van dit onderzoeksproject was om de bestralingsbehandeling van lokaal gevorderde slokdarmkanker te optimaliseren en te individualiseren, om vervolgens de behandelings-gerelateerde toxiciteit te verminderen met behoud van de tumorcontrole. In het eerste deel zijn we dieper ingegaan op de tekortkomingen van de huidige bestralingsbehandeling met fotonen, meer bepaald op de tumorcontrole en toxiciteit. In het tweede deel hebben we vervolgens onderzocht hoe we de bestralingsbehandeling in patiënten met slokdarmkanker kunnen standaardiseren en optimaliseren.

Datum:1 aug 2016 →  9 nov 2020
Trefwoorden:Esophageal cancer, Preoperative chemoradiotherapy, NTCP model, IMPT
Disciplines:Laboratoriumgeneeskunde, Palliatieve zorg en zorg rond het levenseinde, Regeneratieve geneeskunde, Andere basiswetenschappen, Andere gezondheidswetenschappen, Verpleegkunde, Andere paramedische wetenschappen, Andere translationele wetenschappen, Andere medische en gezondheidswetenschappen
Project type:PhD project