< Terug naar vorige pagina

Project

Op zoek naar regelmaat: Onderzoek naar vroege patrooncompetenties van kinderen

Dit doctoraatsonderzoek zal kaderen in een grootschaliger onderzoeksproject, namelijk het C1 project. Het doel van dit C1 project is het onderzoeken van de geïntegreerde ontwikkeling van vier wiskundige competenties, namelijk (1) mathematische patronen en structuren, (2) schattend rekenen, (3) multiplicatief en (4) probabilistisch redeneren, bij kinderen tussen vier en negen jaar. Voor elk van deze vier kerncompetenties wordt zowel de kennis, de vaardigheden als de dispositie nagegaan. Aan de hand van een kwalitatieve testbatterij en geavanceerde data-analyses zullen deze vier competenties longitudinaal opgevolgd worden bij 300 kinderen van de tweede kleuterklas tot het derde leerjaar. Bovendien zullen in vergelijkbare cohorten vier interventiestudies worden uitgevoerd. Elk van deze interventies zal focussen op een ambitieus experimenteel programma dat de ontwikkeling van een van de vier kerncompetenties stimuleert. Tot slot wordt ook aandacht besteed aan de individuele verschillen in de ontwikkeling van de kerncompetenties.

In dit doctoraatsonderzoek wordt gefocust op het eerste deel van dit onderzoeksproject, namelijk mathematische patronen en structuren.

Datum:1 okt 2016 →  1 jul 2020
Trefwoorden:early development, stimulation, math competencies, patterns and structures
Disciplines:Ontwikkelingspsychologie en veroudering, Biologische en fysiologische psychologie, Algemene psychologie, Andere psychologie en cognitieve wetenschappen
Project type:PhD project