< Terug naar vorige pagina

Project

Een interdisciplinaire geschiedenis van prostitutie

Het onderzoeksproject betreft de geschiedenis van sekswerk en tracht de socio-ruimtelijke constructie van prostitutie als archetypisch stedelijk fenomeen te deconstrueren. Een vergelijkende en interdisciplinaire aanpak, gericht op de lange termijn en ondersteund door subaltern theory en human geography, wordt aangewend om de seksindustrie een gezicht te geven en om de groei en ontwrichting van vice zones of liminal spaces te identificeren in hun relatie tot stedelijk en (semi-)rurale heteronormativiteit. België wordt gebruikt als casus voor een exhaustieve analyse van verschillende vormen van prostitutie, van de verschuivende ruimtelijke en mentale grenzen geassocieerd met 'afwijkende' seksualiteit en van de drijfveren, strategieën en bewegingen van de voornaamste actoren binnen de industrie in hun relatie tot overheden, hervormers, sociale werkers en buurtbewoners.

Het onderzoek legt de nadruk op de multidimensionele natuur van ontwrichting. Wij voeren aan dat sekswerkers en andere betrokken actoren handelden volgens de wetten van vraag en aanbod, proactief omgingen met lokaal prostitutiebeleid en met de tussenkomst van niet overheidsgebonden actoren en zoals 'reguliere' socio-economische activiteiten mee vorm gaven aan het culturele landschap. Het bestuderen van de dynamiek van sekswerk en het in kaart brengen van contextgebonden overeenkomsten en verschillen in definities, beleid en parktijken schept de mogelijkheid om na te gaan hoe het prostitutiemilieu omging met de druk van het macro-niveau en vice versa en hoe de maatschappij antwoordde op de toeëigening van ruimte voor commerciële seksualiteit door sekswerkers en andere betrokkenen. Daarenboven levert de analyse van commerciële seksuele activiteiten in verschillende geografische contexten een bijdrage aan het herconceptualiseren van de dichotomie stad/land. Sociale fenomenen in stedelijke en (semi-)rurale omgevingen worden nog steeds vaak als losstaand beschouwd.

Datum:1 sep 2016 →  31 dec 2020
Trefwoorden:prostitutie, prostitution
Disciplines:Curatoriële en aanverwante studies, Geschiedenis, Andere geschiedenis en archeologie, Kunststudies en -wetenschappen, Artistiek ontwerp, Audiovisuele kunst en digitale media, Erfgoed, Muziek, Theater en voorstelling, Visuele kunsten, Andere kunsten, Productontwikkeling, Studie van de regio's
Project type:PhD project