< Terug naar vorige pagina

Project

Structuur-gebaseerde ontdekking van positieve allostere modulatoren van de alpha7 nicotine acetylcholine receptor als cognitieve verbeteraars.

De alpha7 nicotine acetylcholine receptor (nAChR) heeft de aandacht getrokken als nieuw therapeutisch target voor de behandeling van neurologische aandoeningen geassocieerd met cognitieve stoornissen, zoals schizofrenie en de ziekte van Alzheimer. Beide ziekten zijn geassocieerd met een afname in cognitie waarvoor een onvervulde therapeutische vraag bestaat. Als antwoord hierop gaan we in dit project op zoek naar nieuwe, efficiënte modulatoren van de alpha7 nAChR. Hierbij zal de medicinale chemie ondersteund worden door structure-based drug design, gebruik makend van X-stralen kristalstructuren van deze nieuwe verbindingen in complex met de alpha7 receptor homoloog, alpha7-AChBP (acetylcholine bindend proteïne). Daarnaast zullen we deze verbindingen functioneel karakteriseren met Surface Plasmon Resonance (SPR) en elektrofysiologische studies op de humane alpha7 nAChR. Met behulp van deze multidisciplinaire state-of-the-art aanpak zullen we nieuwe positieve allosterische modulatoren ontwikkelen (PAMs) voor de alpha7 nAChR, die het effect van de endogene neurotransmitter acetylcholine verbeteren, waardoor cognitie wordt hersteld zonder het verstoren van de normale fluctuaties in cholinerge transmissie. Ons doel is om een octrooi in te dienen ter bescherming van deze nieuwe PAMs en een licentieovereenkomst te onderhandelen met een farmaceutische partner voor verdere ontwikkeling van deze geneesmiddele n.
Datum:1 okt 2016 →  30 sep 2018
Trefwoorden:cognition enhancers
Disciplines:Neurowetenschappen, Biologische en fysiologische psychologie, Cognitieve wetenschappen en intelligente systemen, Ontwikkelingspsychologie en veroudering