< Terug naar vorige pagina

Project

Fermentatie van eetbare insecten

De consumptie van eetbare insecten (entomofagie) heeft ingang gevonden in Westerse landen en insectengebaseerde levensmiddelen worden vermarkt. De smaak van insecten is niet echt uitgesproken en de houdbaarheid van verse insecten is beperkt. Dat beperkt een verdere doorgroei van de markt. Het fermenteren van insecten kan een oplossing bieden. Dit project wil proof-of-concept leveren dat insecten gekoloniseerd kunnen worden door een startercultuur die ze een betere, intensere smaak en/of een langere houdbaarheid kan geven. Commerciële starters zullen gescreend worden op hun capaciteit om insecten te fermenteren. Daartoe zullen verschillende fermentatieprocedures geëvalueerd worden. De processen zullen opgevolgd worden aan de hand van microbiële tellingen, Next Generation Sequencing en snelheid van aanzuren. De eindproducten zullen beoordeeld worden aan de ha nd van sensorische testen en het opstellen van aroma- en zuurprofielen.
Datum:1 okt 2016 →  30 sep 2018
Trefwoorden:edible insects, starter culture, shelf life, fermentation, taste
Disciplines:Engineering van biomaterialen, Biologische systeemtechnologie, Biomateriaal engineering, Biomechanische ingenieurswetenschappen, Andere (bio)medische ingenieurswetenschappen, Milieu ingenieurswetenschappen en biotechnologie, Industriële biotechnologie, Andere biotechnologie, bio-en biosysteem ingenieurswetenschappen