< Terug naar vorige pagina

Project

Rol van SnRK1-gemedieerde energie-signalering in de plantenrespons op biotische stress: naar een kwantitatieve resistentie tegen knolvoet in Brassica soorten.

Biotische stress heeft een steeds grotere impact op de opbrengst van gewassen. Terwijl het onderzoek naar stress-tolerantie in planten echter vooral focust op aangeboren immuniteit en hormoonsignalering, wordt slechts weining aandacht besteed aan de rol van het primaire energie-metabolisme. Een rigide controle van de energiebalans is cruciaal voor de groei en overleving van alle levende organismen, met een centrale rol voor de geconserveerde AMPK/SNF1/SnRK1 proteïnekinasen, die functioneren als de cellulaire energie-sensoren. Het plant SnRK1 kinase blijkt nu ook sterk betrokken bij de respons op biotische stressfactoren. Dit project beoogt de opheldering van de moleculaire mechanismen betrokken bij de SnRK1-gemedieerde resistentie tegen de knolvoetziekte (die veroorzaakt wordt door de biotrofe bodempathogeen Plasmodiophora brassicae en economisch belangrijke soorten affecteert in de familie van de brassicaceae, waartoe ook de modelplant Arabidopsis behoort) en zet stappen richting een een duurzame, quantitatieve knolvoet-resistentie in koolzaad (Brassica napus).
Datum:1 okt 2016 →  30 sep 2020
Trefwoorden:SnRK1, Arabidopsis, canola, Clubroot, Plasmodiophora brassicae, Brassica crops
Disciplines:Medicinale en biomoleculaire chemie, Moleculaire en celbiologie, Plantenbiologie, Systeembiologie, Biofysica