< Terug naar vorige pagina

Project

Purperbacteriën: Een sleutel in de zoektocht om 'early mortality syndrome' te verslaan.

Garnaalproductie is een van de vitale sectoren in Azië belangrijk voor sociaal en economisch welzijn. Ongeveer 49% van de productie is bestemd voor de lokale voedselconsumptie. Daarenboven is dit segment in de visindustrie cruciaal op economisch vlak daar de exportwaarde voor Azië 13 miljard dollar beslaat. In 2010 werd deze sector opgeschrokken door een uitbraak van het 'early mortality syndrome' (EMS) of technisch ook bekend als 'acute hepatopancreatic necrosis disease' (AHPND). Het beïnvloedt post-larvale garnalen binnen 20-30 dagen en veroorzaakt een mortaliteit tot wel 100%. De sociale en economische effecten van EMS/AHPND waren (en zijn nog steeds) schrijnend: verliezen van 1 miljard dollar voor de hele Aziatische garnaalsector, totale exportdaling van 13% (tussen 2012-2013) en verlies van de dominante positie van Thailand in de garnaalindustrie. Uit onderzoek blijft dat Vibrio parahaemolyticus behorend tot de Harveyi aan de oorzaak ligt van EMS/AHPND. Momenteel is er een nood aan een duurzame strategie om nieuwe EMS/AHPND-uitbraken te voorkomen. Tot op heden is totale desinfectie van de garnaalkweekvijvers de belangrijkste controlestrategie. Het is aangetoond dat deze aanpak feitelijk bijdraagt aan de epidemische verspreiding van EMS/AHPND in plaats van deze te beheersen. Dit wordt toegeschreven aan het feit dat totale desinfectie resulteert in een verstoring van het ecosysteem. Hierbij is er een toename van voedingsstoffen en dit stimuleert snelgroeiende micro-organismen die opnieuw de kweekvijver koloniseren (zoals Vibrio spp.). Beheerstrategieën op basis van microbiële technieken kunnen een duurzaam alternatief vormen voor totale desinfectie. Garnalen worden gekweekt in vijvers samen met een microbiële gemeenschap. Deze stabiele gemeenschap voorkomt de groei van pathogene soorten. Het is al bewezen dat dergelijke natuurlijke systemen de Vibrio-waarden en mortaliteit verlagen. In dit project kijken we naar purperbacteriën als een manier om EMS te voorkomen. Deze bacteriën kunnen gemakkelijk op zijstromen van aquacultuurteelttanks groeien en kunnen tevens als voedselingrediënt gebruikt worden.
Datum:1 dec 2017 →  31 dec 2018
Trefwoorden:AQUACULTUUR, BIOTECHNOLOGIE
Disciplines:Microbiologie, Systeembiologie, Duurzaamheids- en milieutechniek, Engineering van biomaterialen, Biologische systeemtechnologie, Biomateriaal engineering, Biomechanische ingenieurswetenschappen, Andere (bio)medische ingenieurswetenschappen, Milieu ingenieurswetenschappen en biotechnologie, Industriële biotechnologie, Andere biotechnologie, bio-en biosysteem ingenieurswetenschappen, Laboratoriumgeneeskunde, Visserij