< Terug naar vorige pagina

Project

Het Blok-Universum: Een Filosofische Studie in Vier Dimensies

Het doel van dit proefschrift is om Einsteins blok-universum te bestuderen en de implicaties ervan voor de aard van de tijd en de menselijke vrijheid te ontrafelen. Vier vragen, in het bijzonder, staan centraal in dit proefschrift, en stellen de vier dimensies van deze filosofische studie voor: (1) Volgt het blok-universum onvermijdelijk uit de speciale relativiteitstheorie? (2) Is er ruimte voor de lopende tijd in het blok-universum? (3) Kunnen we in het blok-universum een onderscheid maken tussen verleden en toekomst? (4) Is er ruimte voor menselijke vrijheid in het blok-universum?

Ik betwist de status quo met betrekking tot elk van deze metafysische vragen, en beweer dat geen van deze vragen beantwoord kan worden door enkel naar de natuurkunde te kijken. De natuurkunde legt wel beperkingen op, maar kan de metafysica niet bepalen. Wat nodig is om deze vragen te beantwoorden, zijn extra metafysische aannames die buiten het bereik van de moderne fysica vallen. Mijn doel in dit proefschrift is daarom niet om definitieve antwoorden te geven, maar om enkele van de centrale debatten over de aard van de tijd en de menselijke vrijheid te verhelderen door de metafysische aannames te expliciteren die anders impliciet worden gelaten.

Datum:15 okt 2014 →  3 sep 2020
Trefwoorden:Retrocausality, Quantum mechanics, Special relativity
Disciplines:Andere filosofie, ethiek en religiestudies niet elders geclassificeerd, Theorie en methodologie in de filosofie, Filosofie, Ethiek, Algemene pedagogische en onderwijswetenschappen, Communicatiewetenschappen
Project type:PhD project