< Terug naar vorige pagina

Project

De legitimiteit van het internationale bedrijfsleven onder vuur. Een kritische discoursanalyse van legitimiteitsconflicten rond hedendaagse bedrijfspraktijken in het publieke debat.

Multinationals worden vaak afgeschilderd door vooruitstrevende en populistische politici, advocacy-journalisten, vakbonden en maatschappelijke organisaties als de kwade gezichten van het wereldwijde vrije-marktkapitalisme. In de afgelopen jaren zijn ze bijvoorbeeld beschuldigd van medeplichtigheid aan sweatshop-arbeid in ontwikkelingslanden, belastingontduiking en het toewijzen van buitensporige geldbedragen aan lobbyen in het politieke proces. Als gevolg van de grootschalige controverses over multinationale ondernemingen en hun mogelijk negatieve maatschappelijke impact zijn wetenschappers op het gebied van management en organisatiestudies begonnen met het theoretiseren van de legitimiteit of sociale acceptatie van de MNC en de meest controversiële zakelijke praktijken. Het huidige onderzoeksproject probeert uit te leggen hoe bewustzijn van legitimiteit van bedrijven of onwettigheid worden gevormd door sociale actoren die betrokken zijn bij de lopende publieke debatten over duurzame economische ontwikkeling en morele verantwoordelijkheid van het bedrijfsleven jegens de samenleving. We zullen het belang van ideologieën voor legitimatie en delegitimatie bespreken, onderzoeken hoe maatschappelijke organisaties proberen om bedrijfsondernemingen met een negatieve sociale of ecologische impact te delegitimeren, bestuderen hoe werknemersvertegenwoordigers kunnen bijdragen aan of ondermijnen van legitimiteit van bedrijven en analyseren hoe discoursen van maatschappelijk verantwoordelijkheid wordt gebruikt door pro-zakelijke actoren om de hedendaagse vorm van bedrijfskapitalisme te legitimeren.

Datum:1 okt 2017 →  30 sep 2021
Trefwoorden:internationale bedrijfsleven, legitimiteitsconflicten
Disciplines:Toegepaste economie, Economische geschiedenis, Macro-economie en monetaire economie, Micro-economie, Toerisme