< Terug naar vorige pagina

Project

Effectiviteit van fluoroscopie-gestuurde manuele lymfedrainage ter behandeling van borstkanker-gerelateerd lymfoedeem

Momenteel wordt nagenoeg elke patiënt met borstkanker-gerelateerd arm lymfoedeem behandeld met manuele lymfedrainage (MLD). Desondanks deze behandelvorm wereldwijd wordt toegepast, tonen verschillende systematische reviews en meta-analyses aan dat er geen sterke evidentie bestaat over de effectiviteit van lymfedrainage ter behandeling van borstkanker gerelateerd lymfoedeem. Belgrado et al. ontwikkelde een nieuwe en meer efficiënte drainagemethode om het lymfetransport te bevorderen, nl. de fluoroscopie-gestuurde MLD. Belgrado heeft reeds aangetoond dat MLD toegepast met relatief hoge druk (vs. lagere druk) als ook glijden (vs. niet glijden) effectiever is ter bevordering van het lymfetransport. Echter werd in deze studie enkel het fysiologische effect onderzocht tijdens een eenmalige fluoroscopie-gestuurde MLD sessie. Wat nog niet onderzocht werd, is in welke mate het toepassen van meerdere sessies fluoroscopie-gestuurde MLD als onderdeel van de intensieve fase van de Decongestieve Lymfatische Therapie klinisch effectief is. Om die reden zal een gerandomiseerde, gecontroleerde studie het effect van fluoroscopie-gestuurde MLD vs. traditionele MLD vs. placebo MLD op klinische parameters onderzoeken (primair: verandering in oedeemvolume ter hoogte van de arm/hand, en verandering in vochtaccumulatie ter hoogte van de schouder/romp, en secundair: verandering in levenskwaliteit (QoL) en verandering in oedeem-gerelateerd functioneren). Bijkomende onderzoeksdoelen van dit doctoraatsproject zijn:
1) Vergelijken van vijf volumetriemethodes in termen van betrouwbaarheid, tijdsefficiëntie en klinische haalbaarheid voor het evalueren van excessief armvolume bij patiënten met borstkanker-gerelateerd lymfoedeem: traditionele volumetrie met overloop, volumetrie zonder overloop, inverse volumetrie, optro-elektronische volumetrie en berekend volume gebaseerd op omtreksmetingen.
2) Onderzoeken en vergelijken van de betrouwbaarheid van het MoistureMeterD® Compact toestel en de pitting test als klinische meetmethodes ter evaluatie van de hoeveelheid water en samenstelling van het oedeem bij patiënten met borstkanker-gerelateerd lymfoedeem.
3) Evalueren van de klinische eigenschappen (validiteit, betrouwbaarheid en responsiviteit) van de Nederlandse Lymph-ICF-UL vragenlijkst bij patiënten met borstkanker-gerelateerd lymfoedeem. Bijkomstig, vertalen van de Nederlandse versie van deze vragenlijst naar een Franstalige versie, en onderzoek naar de klinische eigenschappen ervan (validiteit en betrouwbaarheid) in een cohorte van Franstalige patiënten met borstkanker-gerelateerd lymfoedeem.
4) Uitvoeren van een systematische literatuurstudie over de financiële impact van de behandeling voor borstkanker-gerelateerd lymfoedeem. Verder ook een kostenanalyse maken van de directe gezondheidskosten verbonden aan borstkanker-gerelateerd lymfoedeem in een Europese setting.

Deze vijf onderzoeksdoelen zullen onderzocht worden in negen verschillende studies die in totaal vijf hoofdstukken zullen vertegenwoordigen.

Datum:1 feb 2016 →  23 sep 2020
Trefwoorden:Breast cancer, Lymphedema, Rehabilitation, Decongestive lymphatic therapy, Manual lymph drainage
Disciplines:Orthopedie, Cardiale en vasculaire geneeskunde, Fysiotherapie
Project type:PhD project