< Terug naar vorige pagina

Project

Een framework voor operationele efficiëntie in ziekenhuislogistiek

In de transitie van volume-based naar value-based healthcare richten gezondheidsinstellingen zich op het leveren van waardevolle zorg door kwaliteit en kosten met elkaar te verbinden. In deze hervorming van het gezondheidszorgsysteem dient de Quadruple Aim strategie als een kompas om de prestaties te optimaliseren. Deze strategie heeft een vierledig doel, namelijk het verbeteren van de algemene bevolkingsgezondheid, het verbeteren van de patiëntervaring, het verlagen van de kosten en het verbeteren van het personeelswelzijn. Meer bepaald biedt de Quadruple Aim een maatstaf voor waarde in de zorg, wat gedefinieerd wordt als de verhouding tussen kwaliteit en kost. Dit doctoraatsonderzoek buigt zich voornamelijk over het tweede aspect, en roept daarmee op tot actie om de toenemende kosten in de gezondheidszorg te controleren door het stroomlijnen van de logistieke keten binnen de ziekenhuismuren.

De rol van logistiek in de gezondheidszorg wordt alsmaar belangrijker om kwalitatieve zorgverlening te garanderen aan een zo laag mogelijke kost. Hierbij wordt zorglogistiek gezien als een strategisch wapen om efficiëntiewinsten te realiseren. Het inburgeren van logistieke principes die leiden tot noodzakelijke kostenreducties, verhoogde transparantie en op elkaar afgestemde processen zal uiteindelijk bijdragen tot efficiënte zorg. Zorginstellingen zullen met minder middelen steeds meer moeten bereiken. Daarom is het effectief beheer van deze middelen en een gecoördineerde samenwerking in de logistieke keten essentieel om de prestaties van ziekenhuizen te optimaliseren. Echter, vandaag de dag zien we verschillende logistieke knelpunten, zoals intuïtief voorraadbeheer, parallelle materiaalstromen, gebrek aan logistieke data, beperkte standaardisatie, enz. die leiden tot een belemmerde afstemming tussen de zorgvraag en de logistieke ondersteuning. Ook in de literatuur is nog niet duidelijk omschreven welke bijdrage logistiek heeft tot waardevolle zorg door het streven naar operationele excellentie. Potentiële efficiëntiewinsten kunnen enkel geïdentificeerd worden als men de huidige toestand van de logistieke keten kan opvolgen volgens het principe ‘meten is weten’. Door de complexiteit van de zorgsector, het gebrek aan een effectief prestatie-meting systeem en de beperkte training van personeel in logistieke grondbeginselen is er nood aan een systematische aanpak om de impact van logistiek te meten in zorgprocessen.

Het in kaart brengen en meten van de logistieke dienstverlening vraagt het gebruik van instrumenten om processen te evalueren, prestaties op te volgen en inzichten te verwerven die tot kostenbesparing leiden. In dit onderzoek integreren we relevante operationele onderzoekstechnieken in een performance management framework voor zorglogistiek. Enerzijds focust het framework op de interne logistieke processen in ziekenhuizen, zoals voorraadbeheer en distributie van materialen, om operationele excellentie te bereiken. Daarnaast benadrukt het framework de nood aan effectieve prestatie-meting om een systeem beter te begrijpen, efficiëntiewinsten te identificeren, continue verbeteringsinitiatieven te implementeren en beslissingsprocessen transparanter te maken. Het framework biedt dus een proof-of-concept­ om logistiek te meten in de zorgsector door het adopteren van logistieke concepten en deze aan te passen aan de unieke eigenschappen van de interne zorglogistiek keten. Het arsenaal van operationele onderzoekstechnieken (vb. simulatie, multi-criteria beslissingsanalyse, enz.), die reeds succesvol toegepast zijn in andere industriële sectoren, spelen een belangrijke rol om objectiviteit te verkrijgen in beslissingsprocessen door evidence-based procesverbetering te promoten. Het framework speelt ook een belangrijke rol als beslissingsondersteuning door het betrekken van verschillende betrokken partijen. Op basis van de stakeholder feedback kunnen er beter geïnformeerde beslissingen genomen worden, vermindert het versnipperde karakter van de logistieke keten en vergemakkelijkt de communicatie en de onderhandelingsmacht. Dit leidt tot uniforme prestatie-meting en meer transparantie, en daarom bevordert het framework integratie in de logistieke keten.

De ontwikkeling van het performance management framework voor zorglogistiek biedt perspectieven, zowel voor academici als professionele zorgverleners: (i) het Analytisch Netwerk Proces (ANP) laat toe om prestatie-indicatoren te selecteren en prioriteren, die de componenten vormen van de operationele excellentie definitie in zorglogistiek. De netwerkstructuur biedt hulp in het vertalen van strategische doelstellingen naar operationele indicatoren die relevant zijn voor de specifieke context. (ii) ANP en Discrete-Event Simulatie (DES) zijn gecombineerd in een hybride ANP-DES instrument om de logistieke impact te meten. Het resultaat hiervan wordt geïntegreerd in een Interne Logistieke Efficiëntie Prestatie (ILEP) index, die dienst doet als evaluatie-maatstaf voor het implementeren van logistieke initiatieven en identificeren van potentiële efficiëntiewinsten. We tonen aan dat, naast de bekende afweging tussen serviceniveaus en kosten, standaardisatie een cruciale factor is om logistieke processen te stroomlijnen. (iii) De mogelijk conflicterende belangen van verschillende stakeholders worden verwerkt in de laatste stap richting een multi-level, multi-stakeholder framework. In tegenstelling tot stakeholder participatie in de eerste ontwerpfase van het framework, beoogt onze aanpak eerst een toegenomen begrip van logistieke principes, wat vervolgens bewustzijn zal verhogen van de logistieke impact. Dit bewustzijn moedigt stakeholders aan zich in te zetten, tot actie over te gaan en te streven naar waardevolle zorg, als een gedeelde doelstelling die elke belanghebbende viseert, in plaats van eigen belangen voorop te stellen. (iv) De praktische kant van het onderzoek streeft ernaar om de kloof te dichten tussen theorie en implementatie van het framework. De toepasbaarheid van het framework wordt gedemonstreerd via case studies, die verschillende scenario’s evalueren voor voorraadbeheer en distributiesystemen van wegwerpbare materialen gebruikt in het operatiekwartier. Een stappenplan is voorgesteld om alternatieve logistieke processen te implementeren in verschillende toepassingen, waarbij het framework dienst doet als blauwdruk. Dit onderzoek eindigt met een slotrede over de digitalisatietrend en hoe deze nieuwe technologieën een impact hebben op zorglogistiek.

 

Datum:10 dec 2015 →  27 aug 2020
Trefwoorden:Hospital logistics, Discrete-event simulation, Material handling
Disciplines:Bedrijfsadministratie en boekhouding, Management
Project type:PhD project