< Terug naar vorige pagina

Project

Modelleren van de perceptie van lichtbronnen

Kleur perceptie modellen proberen het uitzicht van een stimulus te voorspellen door de fysieke eigenschappen van deze stimulus en van zijn omgeving in rekening te brengen. Het fundamentele doel is op zoek te gaan naar verbanden tussen de gemeten optische spectrale data van een stimulus en zijn omgeving en de corresponderende perceptuele kleur attributen. Er zijn drie absolute kleur attributen (helderheid, kleurigheid en kleurtint) en drie relatieve kleur attributen (lichtheid, chroma en saturatie).

De laatste jaren werd reeds grote vooruitgang geboekt m.b.t. de beschrijving van het uitzicht van objectkleuren. Bij objectkleuren kan er steeds een verlichtingsspectrum of illuminant geïdentificeerd worden. Er werden hiervoor verschillende CAM’s ontwikkeld. Het CIECAM02 model wordt door de internationale gemeenschap het meest gebruikt en is algemeen aanvaard. Voor de perceptie van actieve lichtgevende elementen is er nog geen algemeen aanvaard model. De eerdere pogingen om zo’n model te ontwikkelen zijn weinig onderbouwd en geverifieerd.

Een eerste belangrijke doelstelling is het verzamelen van enerzijds optische data (spectrale radiantie) en anderzijds perceptuele data van proefpersonen (helderheid, kleurtint, saturatie) van een uitgebreide set van lichtgevende stimuli omringd door een lichtgevende neutrale achtergrond. Vervolgens zal er een nieuw en gevalideerd kleur perceptie model (CAM) ontwikkeld worden dat met voldoende nauwkeurigheid de ervaring van de proefpersonen kan voorspellen. Aan de hand van dit model kunnen dan kwaliteitsvereisten (bv. voor verblinding) geformuleerd worden. Dit model zal onder andere worden toegepast op een concrete case-studie: een LED signalisatiebord.

Datum:1 sep 2015 →  20 dec 2019
Trefwoorden:Colour Appearance Model, Colour Science
Disciplines:Andere ingenieurswetenschappen en technologie, Multimediaverwerking, Biologische systeemtechnologie, Signaalverwerking
Project type:PhD project