< Terug naar vorige pagina

Project

Personaliseren van Mobiele Gezondheidszorg Applicaties om Zelf-management van Patiënten met Chronische Artritis te Ondersteunen

Chronische artritis (CA) is een verzamelnaam voor inflammatoire reumatische en andere muskuloskeletale aandoening zoals reumatoïde artritis, spondyloarthropathieën, juveniele idiopathische artritis, septische artritis en jicht. Deze aandoeningen veroorzaken pijn aan gewrichten, stijfheid, instabiliteit en gewrichtsdestructie, met progressieve vermindering van mobiliteit als gevolg indien onvoldoende gecontrolleerd. Langdurige inzet om te voldoen aan het medicatieregime en zelfmanagement tussen consultaties is vereist. Patiënten worden geadviseerd om fysiek actief te zijn om verlies van mobiliteit en flexibiliteit te beperken en cardiovasculair uithoudingsvermogen en spierkracht te verhogen. Helaas is de naleving van deze langdurige, veeleisende therapie laag. mHealth apps, d.w.z. mobiele applicaties die patiënten helpen bij het zelfmanagement van hun ziekte, kunnen een oplossing bieden. Deze gezondheidsapps kunnen uitgebreide richtlijnen bieden en patiënten in staat stellen om hun toestand nauwlettend in de gaten te houden. Naast de directe therapeutische voordelen kunnen gezondheids-apps ook de betrokkenheid en motivatie van de patiënt om zich aan de therapie te houden, verbeteren. Om de betrokkenheid met mHealth apps te vergroten, kunnen ontwerpers en ontwikkelaars zich wenden tot overtuigend of motiverend design, d.w.z. ontwerp en ontwikkeling dat zich richt op het bereiken van gedragsverandering door middel van de eigenschappen of kenmerken van een product of dienst. Om mHealth echter effectief te laten zijn in het motiveren van patiënten, kan een andere aanpak gewenst zijn voor elke patiënt vanwege verschillen in ziektestatus of motivatie. Daarom vereist deze afstemming van mHealth een diepgaand begrip van de verschillen in CA-patiënttypes en welke motivatietechnieken geschikt zijn om deze verschillen aan te pakken.

Dit proefschrift beschrijft de verkenning van mHealth apps en hun (motiverende) eigenschappen, het ontwerp, de ontwikkeling en aanpassing van een mHealth applicatie ter ondersteuning van zelfmanagement van CA-patiënten en de evaluatie van deze applicatie door patiënten.Het in dit proefschrift beschreven onderzoek beoogt drie doelstellingen: 1) het bepalen van de huidige stand van zaken van de motiverende kenmerken die gebruikt worden in mHealth apps voor patiënten met CA, 2) het bepalen van wat patiënten met CA willen in termen van functies voor een mHealth app en 3) het ontwerpen, ontwikkelen en evalueren van een motiverende mHealth applicatie voor patiënten met CA.

Om deze doelstellingen te bereiken, is eerst een onderzoek uitgevoerd om te bepalen wat er voor patiënten met CA beschikbaar is op het gebied van mHealth apps. Deze apps werden geanalyseerd op de aanwezigheid van motiverende eigenschappen. Aan de hand van de resultaten van dit onderzoek werd vervolgens een catalogus van motiverende kenmerken en de onderliggende psychologische theorieën opgesteld.

Ten tweede werden focusgroepen en semi-gestructureerde interviews gehouden om te bepalen wat patiënten met CA willen.Eenendertig patiënten met CA werden geïnterviewd en zes patiënten en zes zorgprofessionals namen deel aan twee focusgroepen om hun voorkeur voor motiverende eigenschappen en functies voor een mHealth applicatie te bepalen. Daarnaast werden vier patiënttypes (verslagenen, piekeraars, strijders en kruiser) vastgesteld, gebaseerd op de gegevens die tijdens de interviews en focusgroepen werden verzameld.

Ten derde is op basis van deze bevindingen een mHealth applicatie voor patiënten met CA ontworpen en ontwikkeld met behulp van een gebruikersgestuurde ontwerpaanpak. Tot slot werd deze applicatie geëvalueerd tijdens een adoptiestudie met zeven patiënten. De functie die patiënten het meest gebruikten was het opslaan van gegevens om deze door te geven aan hun zorgverleners, de tweede meest gebruikte functie was het opvolgen van fysieke activiteit, en de derde meest functie was het raadplegen van eerder opgeslagen gezondheidsparameters. Patiënten merkten echter ook op dat het huidige sensorsysteem niet genoeg presteert om nauwkeurig fysieke activiteit te detecteren. Zes van de zeven patiënten bleven de applicatie gebruiken en gebruiken de applicatie tot op de dag van vandaag (eind juni 2019), waarbij vaak pijngegevens of notities worden geregistreerd.

Datum:24 okt 2014 →  30 okt 2019
Trefwoorden:persuasive systems, motivational design, behavior change
Disciplines:Toegepaste wiskunde, Computerarchitectuur en -netwerken, Distributed computing, Informatiewetenschappen, Informatiesystemen, Programmeertalen, Scientific computing, Theoretische informatica, Visual computing, Andere informatie- en computerwetenschappen
Project type:PhD project