< Terug naar vorige pagina

Project

De rol van PFKFB3 in tumor angiogenese en bloedvat normalisatie

Endotheelcellen (ECs) omlijnen bloedvaten die instaan voor de levering van zuurstof en nutrienten aan  menselijke weefsels. De ontwikkeling van nieuwe bloedvaten (angiogenese) met abnormale eigenschappen bevordert de groei en uitzaaiing (metastase) van kanker. Traditionele antiangiogenese kankertherapieen werken d.m.v. de inhibitie van groeifactoren die angiogenese bevorderen, zoals vasculair endotheliale groeifactor (VEGF). Helaas zijn deze therapieen echter beperkt omdat de kanker snel hervalt. Zulke behandeling tracht de tumorbloedvaten te trimmen, vaak met teleurstellend of kortstondig effect. Het overwinnen van de resistentie tegen zulke therapieen is een significante uitdaging in de behandeling van kanker en vereist een innovatieve aanpak. Het idee dat ik voorstel is om niet groeifactoren te inhiberen, maar het metabolism, de drijvende motor, van de ECs.

ECs hebben namelijk een grote hoeveelheid energie nodig om zich te blijven delen en om te migreren. Daarom is hun metabolism een aantrekkelijk maar (tot nog toe) weinig belicht doelwit. Mijn laboratorium heeft reeds ontdekt dat PFKFB3 (6-phosphofructo-2-kinase/fructose-2,6-biphosphatase 3), een regulerend sleuteleiwit voor de energieproductie uit glucose (glycolyse), een belangrijke rol speelt in de controle over angiogenese.

Ons multidisciplinair onderzoek met hoogwaardige technieken zoals metabolische flux analyse, muisgenetica, moleculaire en cellulaire biologie, heeft me ertoe geleid om de functionele rol van PFKFB3-gestuurde glycolyse in tumor angiogenese te onderzoeken alsook het therapeuthisch potentieel van het blokkeren van PFKFB3 als nieuwe antiangiogenese strategie tegen kanker. Deze resultaten beloven nieuw en nuttig inzicht te vergaren die kan helpen met de ontwikkeling van nieuwe antiglycolytische antiangiogenese therapieen voor de behandeling van kanker.

Datum:1 sep 2014 →  18 apr 2017
Trefwoorden:Angiogenesis, PFKFB3, Tumor vessel normalization
Disciplines:Morfologische wetenschappen, Oncologie
Project type:PhD project