< Terug naar vorige pagina

Project

De rol van macrofaag acktivatie bij de ontwikkeling van Non-acoholic steatohepatitis (NASH): geintegreerde studie van de darm-vet-lever as.

Nonalcoholic fatty liver disease (NAFLD) is wereldwijd een van de meest voorkomende oorzaken van leverziekten met een voorkomen van 20-30% in de westerse wereld en verwacht wordt dat het ook in de komende jaren nog zal toenemen en verder verspreiden. NAFLD is sterk gelinked aan zwaarlijvigheid en vetophoping in het abdomen, het wordt gezien als de uiting van het metabole syndroom in de lever. Bij het grootste deel van de patienten met NAFLD verloopt de ziekte asymptomatisch en de daarbij optredende lever steatosis wordt algemeen gezien als een goedaardige aandoening. Echter, in een subgroep van patienten ziet men ontsteking en leverschade optreden, dit stadium duidt men aan met non-alcoholic steatohepatitis (NASH) dat verder kan ontwikkelen tot cirrose, leverfalen en/of leverkanker. Recent hebben wij aangetoond dat in patienten met NASH-cirrose de barriere funktie van de darmwand aangetast is, de darm-macrofagen geactiveerd zijn, er verhoogde spiegels van plasma LPS en lipoprotein binding protein (LBP) levels gevonden worden wat een aanwijzing is dat endotoxines belangrijk zijn bij gevorderde leverziekten. Wij willen onderzoeken welke subpopulatie van darmmacrofagen een rol spelen bij de progressie van NAFLD naar NASH.
Datum:1 mei 2014 →  30 apr 2015
Trefwoorden:NASH, bacterial translocation, immune system, diabetes, NAFLD, inflammation, Obesity
Disciplines:Laboratoriumgeneeskunde, Palliatieve zorg en zorg rond het levenseinde, Regeneratieve geneeskunde, Andere basiswetenschappen, Andere gezondheidswetenschappen, Verpleegkunde, Andere paramedische wetenschappen, Andere translationele wetenschappen, Andere medische en gezondheidswetenschappen