< Terug naar vorige pagina

Project

Studie naar de genese en variatie in geochemische en reservoirkarakteristieken van hydrothermale dolomietlichamen in de Cantabrische Zone (Noord-Spanje).

In de Cantabrische Zone, het voorland van de Variscische orogenese op het Iberisch Schiereiland, zijn Paleozoïsche sedimenten aangetast door Post-Variscische laat-diagenetische dolomitisatie. De dolomietlichamen werden reeds grondig petrografisch en geochemisch bestudeerd, en zijn geïnterpreteerd als hydrothermale dolomiet (HTD) ontstaan door de circulatie van geconcentreerd zeewater (Gasparrini et al., 2006). Dit model kan de hoge 87Sr/86Sr ratio’s van de HTD in het studiegebied echter niet verklaren, en faalt eveneens in het toewijzen van een aandrijfmechanisme voor de circulatie van de fluïda. Schaliegesteenten van de San Emiliano Formatie zouden een, tot op heden onderschatte, rol hebben gespeeld in het dolomitisatieproces (M. Gasparrini, pers. comm.), wat in tegenstrijd is met het voorgestelde dolomitisatiemodel. Bovendien werden de reservoirkarakteristieken van de HTD-lichamen in dit onderzoeksgebied niet bestudeerd. De lichamen vormen echter ideale analoge voorbeelden van koolwaterstofreservoirs, zoals aanwezig in de Golf van Mexico en Saudi-Arabië.

Het doelstelling van het voorgestelde onderzoeksproject is enerzijds het genesemodel van de HTD-lichamen in Namuriaan kalkgesteenten in het studiegebied te verfijnen, alsook anderzijds op basis van dit model een grondige spatiale interpretatie door te voeren van petrografische, geochemische en petrofysische eigenschappen van de HTD-lichamen. Om het genesemodel te verfijnen zal een petrografische en geochemische analyse van de schaliegesteenten uitgevoerd worden, zowel op stalen uit gedolomitiseerde zones als op stalen uit zones waar geen dolomitisatie plaatsvond. Ook zal via een uitgebreide literatuurstudie en satellietbeelden getracht worden het volume van zowel de HTD-lichamen als de schaliegesteenten te kwantificeren. Mg-isotopengeochemie, een zeer recente techniek, zal aangewend worden om een verband tussen de HTD-lichamen en schaliegesteenten aan te tonen. De variatie van eigenschappen binnen de hydrothermale dolomietlichamen zal geanalyseerd worden op basis van standaard petrografische en geochemische technieken, alsook een uitgebreid gamma aan petrofysische methoden. Ook het gebruik van carbonaat “clumped isotope” thermometrie zal aangewend worden.

Een case study waarbij dolomitisatie beïnvloed werd door compacterende en ontwaterende schaliegesteenten vormt een interessante aanvulling op recente studies van de sedimentpetrologische onderzoeksgroep van de KU Leuven, waarbij reeds dolomitisatie o.i.v. circulerende mariene fluïda en dolomietlichamen geassocieerd met intrusies en dykes bestudeerd werden. Er zal dan ook samengewerkt worden met verscheidene doctorandi van de onderzoeksgroep (o.a. ir. Steven Claes, An De Cleyn en Asefeh Golreihan). Bovendien is de studie naar de variatie van reservoirkarakteristieken binnen HTD-lichamen een topic dat zelden in detail bestudeerd werd, en een positieve aanvulling voor exploratie- en productiestrategieën in zowel de olie- en gassector als in de ertsensector. Dit onderzoeksproject geeft de sedimentpetrologische dienst van de KU Leuven de mogelijkheid en expertise om contacten en relaties te blijven onderhouden met internationale olie- en gasbedrijven (zoals TOTAL, SHELL, Statoil, Petrobras en NIOC) alsook met andere onderzoeksgroepen in binnen- en buitenland, zeker m.b.t. Mg-isotopengeochemie en carbonaat “clumped isotope” thermometrie.  

Datum:1 jan 2014 →  29 jan 2018
Trefwoorden:Reservoir characterization, PetrographyGeochemistry, Petrology, Cantabrian Zone, Hydrothermal dolomitization
Disciplines:Geologie
Project type:PhD project