< Terug naar vorige pagina

Project

“Voorwaar, we komen van God en tot Hem keren wij terug”. Opvattingen, overtuigingen en praktijken met betrekking tot sterven en dood bij Marokkaanse moslimvrouwen van middelbare en gevorderde leeftijd uit Antwerpen (België).

Dit interdisciplinair onderzoek is een combinatie van diverse godsdienstwetenschappelijke en ethische perspectieven. We bestuderen hierbij de religieuze en ethische houdingen, het geloof en de praktijken ten aanzienvan sterven en dood bij moslimvrouwen van Marokkaanse origine in Antwerpen, België. Uit dit onderzoek zal blijken of er in onze huidige postmoderne, multiculturele en geglobaliseerde samenleving behoefte is aan specifieke maatregelen in de ouderenzorg en met betrekking tot de reguleringvan de uitvaart voor moslims.In dit doctoraatsproject ligt de focusop de volgende specifieke aspecten:- hun houding en praktijken ten aanzien van ouderenzorg (1);- hun geloof en houding ten aanzien van gezondheid, ziekte en geneeskunde (2);- hun houding ten opzichte van behandelingen aan het levenseinde (euthanasie, hulp bij zelfdoding en hetweigeren van curatieve en levensverlengende behandeling) (3);- hun religieuze visie op sterven, dood en het hiernamaals (4);- hun houding, geloof en praktijken ten aanzien van rouwen en herdenking (5);- hun praktijken (voornamelijk dan rituelen) rond begraven en uitvaart (keuze van begraafplaatsen,repatriatie) (6).We zullen hiervoor enerzijds vanuit interdisciplinair perspectief een status-quaestionis opmaken gebaseerdop de beschikbare theoretische en empirische literatuur omtrent dit onderwerp. Anderzijds zal er ook uitvoerig eigen empirisch onderzoek wordenuitgevoerd.Het onderzoek beoogt een dieper inzicht te verschaffen in de reële geloofsbeleving van Marokkaanse moslimvrouwen m.b.t. sterven endood. Dit empirisch luik zal gebaseerd zijn op diepte-interviews met specialisten (n=15) en moslimvrouwen van Marokkaanse origine van middelbare en gevorderde leeftijd (n=30). Daarnaast zullen we ook de methode van participerende observatie aanwenden.Via deze weg zal dit project een academische reflectie omtrent het belang van visies van minderheidsgroepen, in casu moslims, op ouderenzorg en uitvaart aanmoedigen. Daarnaast zal dit project de benodigde gegevens verschaffen voor een goed gefundeerdbeleid, wat noodzakelijk is om mensen van minderheidsgroepen een respectvolle zorgverlening op het eind van hun leven te garanderen.
Datum:1 okt 2013 →  15 jan 2018
Trefwoorden:Islam, Death and Dying, End-of-Life, Elderly Care
Disciplines:Theologie en religiestudies, Andere filosofie, ethiek en religiestudies niet elders geclassificeerd, Theorie en methodologie in de filosofie, Filosofie, Ethiek
Project type:PhD project