< Terug naar vorige pagina

Project

De rol(len) van CYFIP1 in de ontwikkeling en de connectiviteit van de hersenen: inzichten in Autisme spectrum stoornissen.

Deleties en duplicaties van de 15q11.2 chromosomale gebied werden recent geassocieerd met autisme spectrum stoornissen (ASS), schizofrenie (SCZ) en andere verstandelijke beperkingen (ID). Deze pathologieën, als gevolg van een verandering in synaptische connectiviteit en plasticiteit, worden synaptopathieën genoemd en worden vaak geassocieerd met een verstoring tijdens de vroege neurologische ontwikkeling. Van de genen die zich in het 15q11.2 chromosomale gebied bevinden, is het Cytoplasmatisch FMRP Interagerend Proteïne 1 (CYFIP1) een kandidaat gen voor verschillende ontwikkelingsaandoeningen van de hersenen. CYFIP1 expressie begint in het vroege ontwikkelingsstadium, en de volledige afwezigheid ervan leidt tot embryonale sterfte, wat het belang aangeeft van dit gen tijdens de vroege embryonale ontwikkeling. CYFIP1 heeft twee hoofdrollen in de hersenen. Ten eerste, CYFIP1 bindt zich aan eIF4E en FMRP en reguleert de lokale eiwitsynthese, een essentieel proces voor het behoud van de structuur en functie van de synapsen. Ten tweede, CYFIP1 is deel van het WRC (WAVE Regulerend Complex) dat de activiteit van het Arp2/3 complex reguleert, en daarom speelt CYFIP1 een belangrijke rol in de controle van actine polymerisatie. Met behulp van een muismodel voor CYFIP1 deletie (Cyfip1+/-) hebben we de rol van CYFIP1 bestudeerd in de vroege hersenontwikkeling. Met dit project verduidelijken we hoe CYFIP1 gerelateerde neurologische afwijkingen jeugdige en volwassen hersenfuncties kan beïnvloeden.

Datum:1 sep 2013 →  17 sep 2018
Trefwoorden:CYFIP1, brain development, wiring, Autism Spectrum Disorders
Disciplines:Genetica, Systeembiologie, Moleculaire en celbiologie, Medische beeldvorming en therapie, Andere paramedische wetenschappen
Project type:PhD project