< Terug naar vorige pagina

Project

Gastheer en omgevingsfactoren beïnvloeden de intestinale microbiota in colitis ulcerosa en primaire scleroserende cholangitis

Colitis ulcerosa (UC) en de ziekte van Crohn (CD) zijn chronische inflammatoire darmziekten (IBD). Er is steeds meer bewijs dat IBD een complexe aandoening is die het gevolg is van een interactie tussen genetische, immunologische en omgevingsfactoren. Genetische studies hebben meer dan 200 single nucleotide polymorfismen (SNP) beschreven die gelinkt zijn aan IBD. Toch kunnen deze genetische bevindingen de snelle stijging van de incidentie van IBD in Aziatische landen en grote steden van Latijns-Amerika niet verklaren. De rol van de darmflora mag niet worden onderschat en veranderingen in de samenstelling van de darmflora, ook bekend als dysbiose, spelen een belangrijke rol bij de pathogenese van IBD. Onze groep heeft intestinale dysbiose in UC en CD al eerder beschreven, en toonde een vermindering van butyraat producerende bacteriën aan bij patiënten met deze aandoeningen. Binnen dit doctoraatsproject zal ik  de associaties tussen de darmflora en SNPs in IBD onderzoeken.

IBD wordt in verband gebracht met primaire scleroserende cholangitis (PSC). Ongeveer 70% van de patiënten met PSC hebben één of andere vorm van IBD. Op dit moment is er geen doeltreffende medische behandeling voor PSC en 16-40% van de patiënten hebben op termijn een levertransplantatie nodig. De precieze oorzaak van PSC is nog niet gekend en de rol van bacteriën in PSC is nog niet beschreven. Binnen dit doctoraatsproject zal ik de mogelijke rol van dysbiose in PSC onderzoeken. Ik zal ook immunologische studies uitvoeren met het oog op een beter begrip van de wisselwerking tussen de darmflora en het immuunsysteem van de gastheer.

Gezien voeding waarschijnlijk de grootste invloed heeft op de darmflora, is het derde doel van dit doctoraatsproject om de invloed van dieet opde samenstelling van de darmflora bij patiënten met IBD te onderzoeken. Hiervoor zal de Food influence on the Intestinal microbioTa (FIT) studie opgezet worden. Deze studie is een dieet interventiestudie met de nadruk op veranderingen van de darmflora na een dieet interventie. Het dieet zal in een eerste stap getest worden in gezonde vrijwilligers, en nadien in een populatie van patiënten met UC. 

Datum:1 okt 2013 →  15 dec 2017
Trefwoorden:Microbiota
Disciplines:Endocrinologie en metabole ziekten, Gastro-enterologie en hepatologie, Ontdekking en evaluatie van biomarkers, Ontdekking en evaluatie van geneesmiddelen, Medicinale producten, Farmaceutica, Farmacognosie en fytochemie, Farmacologie, Farmacotherapie, Toxicologie en toxinologie, Andere farmaceutische wetenschappen
Project type:PhD project