< Terug naar vorige pagina

Project

Ontwikkeling van instrumenten voor duurzaam gebruik en beheer van aquatische hulpbronnen in Zuid-Afrika. Case study: het benedenstrooms deel van de Phongola rivier en overstromingsvlakte.

De bouw van de Pongolapoort Dam in 1974 resulteerde in wijzigingen in het stroomregime van de Phongola rivier met potentiƫle impact op ecosysteemfuncties en diensten die door de benedenstroomse overstromingsvlakte worden geleverd. Daarnaast is sindsdien de bevolking bijna verdrievoudigd . Er is een gebrek aan wetenschappelijke studies over de algemene toestand van het Phongola overstromingssysteem, vooral wat betreft de menselijke invloed op visgemeenschappen en de waterkwaliteit als gevolg van voortgezet gebruik van pesticiden en DDT in malaria vector controle. Verder werd de effectiviteit van de environmental flow niet gevalideerd door beheersautoriteiten, waardoor ze niet in staat zijn om het beheersplannen re realiseren voor dit ecologisch kwetsbaar ecosysteem. Het enige beschermde gedeelte van de overstromingsvlakte is de Ndumo Game Reserve, maar haar rol als een toevluchtsoord voor de unieke biodiversiteit is nooit vastgesteld. Dit project is het eerste in zijn soort in Zuid-Afrika dat het functioneren van een ecosysteem zal bestuderen door de integratie van verschillende niveaus van biologische organisatie om de ecologische integriteit, de gezondheid en het behoud van een zeer belangrijke rivier, wetlands en overstromingssysteem te bepalen. Door gebruik te maken van geavanceerde tools zullen we een regionale risicobeoordeling ontwikkelen en beheersinstrumenten suggereren gericht op het behoud van de diensten van het ecosysteem om en bijgevolg het levensonderhoud van de lokale gemeenschappen te verbeteren .
Datum:1 nov 2013 →  31 okt 2018
Trefwoorden:Ecotoxicology, Aquatic ecology, Environmental flow, Phongola flood plain, Conservation, Integrated water resources management, Biodiversity, Risk assessment
Disciplines:Economische ontwikkeling, innovatie, technologische verandering en groei