< Terug naar vorige pagina

Project

Normaliseringsbeginsel. Een nieuw perspectief op de gevangenisstraf Vergelijkend onderzoek naar de ontwikkeling en de invulling van het normaliseringsbeginsel en de invloed ervan op de theorie en de praktijk van het straffen

Onze sociale welvaartsstaat steunt op de idee dat alle mensen recht hebben op “normale” levensomstandigheden. Nirje en Wolfensberger zijn de grondleggers van deze normaliseringsgedachte. Waar Nirje focust op de normalisering van de levensomstandigheden van personen met een handicap, stelt Wolfensberger dat de sociale rol van alle deviante groepen - ook van gedetineerden - genormaliseerd moet worden.
 
De Basiswet van 12 januari 2005 introduceerde het normaliseringsbeginsel in de Belgische penitentiaire wetgeving. Met de bedoeling om de detentieschade te beperken - die onder meer kan ontstaan door het ontbreken van normale sociale interactie in de gevangenis - zouden de levensomstandigheden in de gevangenis zo veel mogelijk moeten overeenstemmen met die in de vrijesamenleving. De implementatie van het normaliseringsbeginsel in de gevangenis roept echter vragen op die raken aan de kern van de vrijheidsstraf: hoewel gedetineerden uitgesloten zijn van de samenleving, moeten hun levensomstandigheden zo dicht mogelijk aansluiten bij die in de vrije samenleving.
 
Dit onderzoek vergelijkt de implementatie van het normaliseringsbeginsel in België en Noorwegen om de precieze inhoud en draagwijdte van het normaliseringsbeginsel te begrijpen binnen zijn ruimere strafrechtelijke en maatschappelijke context. De gegevens dieals basis dienen voor deze vergelijking, worden enerzijds verzameld aande hand van een documentenanalyse van wetgeving en beleid en anderzijdsaan de hand van participerende observatie en semigestructureerde interviews. Dit moet bijdragen tot een beter begrip van de basisprincipes waarop ons gevangeniswezen steunt.

Datum:1 okt 2013 →  6 sep 2021
Trefwoorden:imprisonment, comparative penology, normalization, prison policy
Disciplines:Rechten, Criminologie
Project type:PhD project