< Terug naar vorige pagina

Project

Oxidatieve en lipolytische stabiliteit van lipiden in autotrofe microalgenbiomassa gedurende opslag en drogen.

Autotrofe microalgen zijn ééncellige aquatische organismen die door fotosynthese CO2 uit de atmosfeer immobiliseren en zuurstof produceren. Ze bevatten relatief veel lipiden, waardoor ze interessant zijn als potentiële bron van biobrandstof. De lipiden uit sommige microalgen bevatten bovendien de nutritioneel interessante omega-3 langketen polyonverzadigde vetzuren, wat hen interessant maakt voor verschillende voedings- en andere hoogwaardige toepassingen. .

Het productieproces van microalgen bestaat uit verschillende stappen: kweken, oogsten, drogen en verdere processtappen (bv. celdisruptie en extractie) afhankelijk van de specifieke toepassing. Gedurende elk van deze stappen en tijdens de (tussentijdse) opslag zijn de lipiden uit de microalgen onderhevig aan lipolyse, wat nadelige effecten heeft op de smaak, nutritionele waarde en efficiëntie van biobrandstofproductie. Ondanks het belang van de lipolytische stabiliteit werd hieromtrent nog maar zeer weinig onderzoek verricht.

De doelstelling van dit project is het in kaart brengen van de lipolytische stabiliteit in autotrofe microalgenbiomassa tijdens de bewaring van zowel de natte biomassa, met focus op de verschillende factoren die de lipolytische stabiliteit beïnvloeden and strategieën om deze te verbeteren.

Datum:1 okt 2013 →  28 mei 2018
Trefwoorden:Lipolysis, Oxidation, Storage, Drying, Microalgae
Disciplines:Systeembiologie, Medische biochemie en metabolisme, Biochemie en metabolisme, Levensmiddelenwetenschappen en (bio)technologie
Project type:PhD project