< Terug naar vorige pagina

Project

Gemeenschappelijke causale mechanismen in Mowat-Wilson syndroom en Pitt-Hopkins syndroom: functionele analyse van Sip1 en Tcf4 in de ontwikkeling van de hersenen, van patiënt naar muis naar patient.

Tijdens de embryonale ontwikkeling van de hersenen worden er grote aantallen neuronen gegenereerd die zich vervolgens correct moeten positioneren zodat functionele netwerken kunnen gevormd worden. In ontwikkelingsstoornissen zoals autisme en syndromen zoals Tourette, Mowat-Wilson (MWS) en Pitt-Hopkins (PTHS) is echter de vorming van deze neuronale netwerken verstoord door mutaties of omgevingsfactoren. MWS en PTHS patiënten hebben een aantal symptomen gemeen zoals epilepsie, intellectuele achterstand, een kleiner hoofd, vertraagde psychomotorische ontwikkeling zoals zitten, lopen en spreken. Deze gemeenschappelijke symptomen suggereren dat er een gelijkaardig mechanisme of functionele relatie bestaat, desondanks het feit dat deze twee syndromen veroorzaakt worden door mutaties in verschillende genen, SIP1 en TCF4, respectievelijk. SIP1 en TCF4 proteïnen kunnen met elkaar interageren en hun samenwerking in de hersenen levert inderdaad een mogelijke verklaring voor de gelijkenissen tussen deze twee syndromen. In dit project wil ik de relevantie van deze interactie onderzoeken in de ontwikkeling van de hersenen via een unieke strategie die genetisch gemodificeerde muizen voor Sip1 en Tcf4 combineert. Ik zal voornamelijk het effect op interneuronen onderzoeken, immers wanneer er iets misloopt in de ontwikkeling van deze neuronen ontstaat er epilepsie zowel bij de muis als de mens. Mijn doel is te onderzoeken hoe en waarom Sip1 en Tcf4, en mogelijks hun samenwerking, zo belangrijk zijn voor de goede ontwikkeling van onze hersenen en een verklaring te geven voor de hersen-gerelateerde symptomen van MWS en PTHS patiënten.
Datum:1 okt 2013 →  30 sep 2014
Trefwoorden:Assembly of neural circuits, Cerebral cortex, Interneuron, Migration
Disciplines:Laboratoriumgeneeskunde, Palliatieve zorg en zorg rond het levenseinde, Regeneratieve geneeskunde, Andere basiswetenschappen, Andere gezondheidswetenschappen, Verpleegkunde, Andere paramedische wetenschappen, Andere translationele wetenschappen, Andere medische en gezondheidswetenschappen