< Terug naar vorige pagina

Project

Het radicale personalisme van Max Scheler. De heroverweging van het metafysische rijk van waarden, gevoelens en verstand.

Ons doctoraatsproject verkent Max Schelers radicaal personalisme door de nadruk te leggen op de diepgaande verankering ervan in zowel toegepaste fenomenologie als ethiek. We zullen Peter H. Spaders interpretatie betreffende Schelers ethische personalisme contrasteren met onze interpretatie, door zijn radicaal personalisme te benadrukken. We stellen dat een diep onderzoek in Schelers fenomenologische methode noodzakelijk is voor het begrijpen van zijn radicaal personalisme. We zullen de verschillende dimensie van de notie van personalisme in Schelers denken verhelderen en ontdekken hoe Schelers radicalisme geformuleerd is in zijn fenomenologische ethiek. Het doctoraatsproject doelt deze taak uit te voeren door gebruik te maken van de klassieke fenomenologische methode, geholpen door hermeneutiek. We zullen demonstreren dat Schelers radicaal personalisme, bovenal in het licht van zijn tweede orde metafysica, lichtgevoelig is voor de transformatie van de netelige vraag die de relatie tussen rede, gevoel en kennis betreft.

Datum:15 feb 2013 →  3 jun 2021
Trefwoorden:Radical Personalism, Phenomenology, Axiology, Reason, Feeling, Knowledge.
Disciplines:Theologie en religiestudies, Andere filosofie, ethiek en religiestudies niet elders geclassificeerd, Theorie en methodologie in de filosofie, Filosofie, Ethiek
Project type:PhD project