< Terug naar vorige pagina

Project

Ultrasoon-geassisteerde vloeistof-vloeistofextractie in microkanaal

Het gebruik van ultrageluid wordt in de laatste jaren populair als methode om menging te verbeteren in microgestructureerde apparaten. Meestal wordt daarbij gebruik gemaak van een een ultrasoonbad, maar dit brengt vele nadelen met zich mee: verlies van energie in de vloeistof, , inhomogeen ultrasoonveld, moeilijke reproduceerbaarheid van resultaten en afhankelijkheid van de dimensies en het type van het gebruikte ultrasoonbad. Dit onderzoek onderzoekt de effectieve integratie van ultrageluid met microreactoren met een goede reproduceerbaarheid, goede beheersing van de ultrasooncondities en visuele zichtbaarheid in de reactor om de invloed van ultrageluid beter te kunnen bestuderen. De integratie zal op een systematische manier uitgevoerd worden zodat de effecten van de verschillende ontwerpparameters kunnen bestudeerd worden (constructiemateriaal, kanaaldiameter, operationele modus).

Het onderzoek zal gevoerd worden op een vloeistof-vloeistof extractieproces, een typische eenheidsoperatie in de chemische industrie. Sonicatie van onmengbare vloeistof-vloeistofsystemen kan een verbetering van massa overdracht teweeg brengen door een verbeterde emulsificatie. De effecten van verschillende operationele parameters (frekwentie, vermogen, temperatuur) en eigenschappen van de vloeistoffen (dampdruk, viscositeit, oppervlaktespanning) op de chemische reactie in de vloeistof-vloeistof systemen zullen onderzocht worden. Tenslotte zal ook het mechanisme van emulsificatie door sonicatie van de twee-fase stroming in microreactoren bestudeerd worden.  

Datum:27 feb 2013 →  2 jun 2017
Trefwoorden:Ultrasound, Microreactor, Process intensification
Disciplines:Analytische chemie, Macromoleculaire en materiaalchemie, Duurzaamheids- en milieutechniek, Katalytische reactietechnieken, Chemisch productontwerp en formulering, Algemene chemische en biochemische ingenieurswetenschappen, Process engineering, Scheidings- en membraantechnologie, Transportfenomenen, Andere (bio)chemische ingenieurswetenschappen
Project type:PhD project