< Terug naar vorige pagina

Project

Top-down modellen voor kosmologie, zwarte gaten en holografie

Experimentele en theoretische resultaten van de afgelopen decennia suggereren dat kwantum zwaartekracht grootschalige verschijnselen op een niet-triviale en raadselachtige manier kan beïnvloeden. Donkere energie die ongeveer 68% van de energie van het universum draagt, is sinds die ontdekking in 1998 aan ons begrip ontgaan. In dezelfde geest heeft Hawking-straling die voortkomt uit zwarte gaten ook, door zijn tegenstrijdige aard, de afgelopen decennia verwarring veroorzaakt. Bottom-up benaderingen hebben deze verschijnselen niet uitgelegd, hoewel veel pogingen zijn ondernomen. Alle vaststellingen wijzen erop dat een goed begrip een deeltjes theorie vereist die ook kwantum zwaartekracht omvat. Stringteorie is een van de weinige kandidaten voor een consistente kwantumteorie van zwaartekracht. Naast een theorie die direct toegepast kan worden op deze vragen, biedt het ook een eigen verband tussen de zwaartekracht- en kwantumteorie door het holografische principe.

Mijn project beoogt deze connectie tussen grote en kleine schaal fysica te onderzoeken door top-down modellen in stringteorie te bouwen. Deze modellen dienen om sterk gekoppelde veldteorieën te verkennen door gebruik te maken van het holografische principe. Ik zal ook modellen voor microstate geometrieën van zwarte gaten en vroege universum kosmologie onderzoeken.

Datum:1 okt 2017 →  30 sep 2020
Trefwoorden:kosmologie, zwarte gaten, holografie
Disciplines:Toegepaste wiskunde, Astronomie en ruimtewetenschappen, Klassieke fysica, Materiaalfysica, Mathematische fysica, Kwantumfysica