< Terug naar vorige pagina

Project

Op zoek naar nieuwe leads in de diagnose van eierstokkanker (TRANS-IOTA)

Ovariumkanker is een stille moordenaar, met metastasen in andere organen alvorens symptomen veroorzaken. 80% van de patiënten zullen aan de ziekte sterven. Overleving kan worden verbeterd door screening, verbetering van de diagnose of verbetering van de behandeling. Onderzoek heeft tot nu toe geïnvesteerd in optimalisatie van de behandeling, waardoor de algehele overleving van 18 tot 44 maanden is toegenomen in de laatste 20 jaar. Van screening is bewezen dat het niet voordelig is. Het optimaliseren van de diagnose is altijd de laagste prioriteit in de literatuur geweest, wat natuurlijk verkeerd is omdat goede behandeling begint met een juiste diagnose. De termen, definities en modellen van IOTA (International Ovarian Tumor Analysis), ontwikkeld door een internationaal consortium gecoördineerd door Dirk Temmerman (UZ Leuven), hebben de diagnose van ovariële pathologie enorm verbeterd, met het uitsluiten van goedaardige cystes ten opzichte van grens- en kwaadaardige eierstokkencystes, door middel van echografie. De modellen zijn echter niet onfeilbaar. Een substantieel aantal massa's zijn nog steeds moeilijk te calssificeren.

In dit onderzoeksproject, genaamd TRANS-IOTA (translationele IOTA) willen we nieuwe biomarkers zoeken bij patiënten met eierstokkanker, die uiteindelijk op zichzelf als nieuw diagnostisch hulpmiddel kunnen dienen of geïntegreerd kunnen worden in de IOTA-modellen, waardoor hun nauwkeurigheid wordt verbeterd. Als biomarkers zullen we ons concentreren op drie pijlers: eiwitten (tot nu toe de enige doorlopend bestudeerde vloeibare biopsie bij eierstokkanker), ctDNA (celvrij DNA dat voortvloeit uit apoptotische cellen, een snel opkomende aanpak op het gebied van kanker, maar slecht in beperkte studies voor eierstokkanker ) en de verhoudingen van immuuncellen (geen studies als mogelijke vloeibare biopsie bij eierstokkanker). De teams die betrokken zijn bij dit TRANS-IOTA-onderzoek hebben grote kennis op deze uiteenlopende terreinen, waardoor dit een unieke aanpak is om tegelijkertijd drie soorten biomarkers te bestuderen.

Een verbetering van de diagnose zal leiden tot een meer correcte en eerdere diagnose. Enerzijds zal dit resulteren (bij een kwaadaardige cyste), in een correcte oncologische behandeling vanaf het begin en bij een vroegere diagnose, tot een toename van de overleving van de patiënt. Aan de andere kant zal het resulteren (als de cyste goedaardig blijkt te zijn) in een meer conservatieve follow-up en daarom verminderde de morbiditeit door onnodige chirurgische behandeling.

Datum:1 okt 2017 →  30 sep 2021
Trefwoorden:diagnose, eierstokkanker
Disciplines:Morfologische wetenschappen, Oncologie