< Terug naar vorige pagina

Project

Onderzoek naar de invloed van gewicht en voeding op het functioneel herstel en levenskwaliteit na slokdarmresectie voor kanker

Over de invloed van voeding op de levenskwaliteit en het dagelijks functioneren enerzijds en de levensverwachting anderzijds is nog steeds niet alles gekend. Meer en meer toont onderzoek aan dat verlies van spiermassa een oorzaak lijkt te zijn voor de kwetsbaarheid van  patiënten met kanker. Sarcopenie is de alomvattende, hedendaagse term die gebruikt wordt om de relatie tussen dit verlies van spiermassa enerzijds en spierzwakte anderzijds aan te duiden. Om postoperatief gewichtsverlies na een slokdarmresectie te voorkomen zijn er tientallen verschillende mogelijkheden beschreven. Evenwel zijn goede klinische studies in dit veld eerder zeldzaam, en zijn de beschikbare guidelines eigenlijk enkel gebaseerd op zgn. 'expert opinions'.

Niet alleen de route, maar ook de timing van hernemen van orale voedingsinname en starten van een voedingsinterventie is voer voor debat en onderzoek. Een te vroege start van voedingsondersteuning tijdens de belangrijke ontstekingsreactie die een operatie met zich meebrengt, zou tot spierzwakte kunnen lijden, terwijl te laat voeden een verlenging van de katabolische status waarin het lichaam zich bevindt zou onderhouden en het calorie deficit van de patiënt alleen maar doet toenemen. In dit onderzoeksproject willen we patiënten identificeren die risico lopen om te sterven van ondervoeding na een slokdarmresectie voor kanker. Eens we een manier gevonden hebben om deze patiënten makkelijker op te sporen, zouden zij voordeel kunnen halen uit bepaalde voedingsstrategieën. Naast een analyse van onze eigen praktijk willen we door middel van een gerandomiseerde studie, de EFECTS-trial, gesteund door Kom Op Tegen Kanker en FWO, een wetenschappelijk onderbouwde strategie bepalen voor een effectieve voedingsstrategie voor een geselecteerde patiëntengroep om zo hopelijk de morbiditeit en de mortaliteit te kunnen terugschroeven. In een breder perspectief kunnen op maat van de patiënt gemaakte voedingsplannen ook een bijkomstig financieel voordeel opleveren vanuit het oogpunt van de toenemende kost binnen de gezondheidszorg.

Datum:1 sep 2014 →  1 jun 2023
Trefwoorden:Nutrition, cancer, esophagus
Disciplines:Voeding en dieetkunde, Levensmiddelenwetenschappen en (bio)technologie, Oncologie, Heelkunde, Gastro-enterologie en hepatologie
Project type:PhD project