< Terug naar vorige pagina

Project

Wisselwerking tussen het endoplasmatisch reticulum, Ca2+ en autofagie geïnduceerd door verschillende stressoren

Autofagie is een evolutionair in stand gehouden afbraakproces dat verantwoordelijk is voor het verwijderen van overbodige of beschadigde eiwitten en organellen. Autofagie handhaaft de cellulaire gezondheid tijdens stressomstandigheden zoals voedingsstof- of groeifactoruitputting en is betrokken bij vele aandoeningen zoals kanker en neurodegeneratie. Het endoplasmatische reticulum (ER), de belangrijkste organel voor eiwit- en lipidsynthese en voor intracellulaire Ca2 + -opslag, speelt een centrale rol in het beheersen van autofagie. Onlangs is de inositol 1,4,5-trisfosfaat (IP3) -receptor (IP3R), het belangrijkste ER Ca2 + -release-kanaal, uitgegroeid tot een belangrijke speler in de cellulaire beslissingen die het lot van een cel bepalen (als autofagie en apoptose).

Abnormale intracellulaire condities kunnen leiden tot de accumulatie van ontvouwen of misfolded eiwitten in de ER, een situatie bekend als ER stress. ER stress is belangrijk in verschillende pathologieën en is ook gerelateerd aan de regulering van ER Ca2 + -vrijstelling via de IP3R. Het meest bekende antwoord op ER stress is het ontvouwde eiwitrespons (UPR) dat de accumulatie van die eiwitten verlaagt via een kenmerkende reeks signaalwegen die eiwitsynthese verminderen, de chaperonactiviteit verhogen en de afbraak van misfolded eiwitten activeren (2). Het is belangrijk dat een deel van dit antwoord autofagie inhoudt.

We streven ernaar om de moleculaire mechanismen, de regulatie en de cellulaire rol van de IP3R en Ca2 + in autofagie door middel van verschillende middelen en in het bijzonder in ER stress-geïnduceerde autofagie in detail te onderzoeken.

Datum:1 jan 2013 →  31 dec 2016
Trefwoorden:G.0634.13
Disciplines:Laboratoriumgeneeskunde, Palliatieve zorg en zorg rond het levenseinde, Regeneratieve geneeskunde, Andere basiswetenschappen, Andere gezondheidswetenschappen, Verpleegkunde, Andere paramedische wetenschappen, Andere translationele wetenschappen, Andere medische en gezondheidswetenschappen