< Terug naar vorige pagina

Project

Sociale prestaties van multinationale ondernemingen: Multinationale blootstelling, Bedrijfsmiddelen, en Vergelijkend Institutionalisme

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat multinationale ondernemingen actiever deelnemen aan het aanpakken van de vele maatschappelijke uitdagingen geschetst in de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen?

Multinationale ondernemingen zijn de belangrijkste particuliere actoren bij de uitvoering van de  Agenda 2030 voor Duurzame Ontwikkeling. Hun wereldwijde netwerk vergemakkelijkt de globale invoering van duurzaamheidspraktijken, en hun economische capaciteit levert de mogelijkheid om initiatieven op het gebied van milieu, maatschappij en goed bestuur (ESG) te verwezenlijken. Ondanks hun mogelijks doorslaggevende rol is er geen garantie dat multinationale ondernemingen hun middelen inzetten voor meer duurzaamheid gerelateerde initiatieven, zelfs niet wanneer zij onder grotere druk van belanghebbenden komen te staan omwille van hun internationalisering.

Door het gebruik corporate social performance (CSP) als reflectie van het discretionaire beleid en de resultaten van multinationale ondernemingen binnen de ESG dimensies van duurzaamheid, theoretiseert en levert deze dissertatie empirisch bewijs dat een hoger niveau van CSP afhankelijk is van de kwaliteit van de wereldwijde blootstelling van multinationale ondernemingen. Deze bevinding suggereert voor beleidsmakers dat het dringend noodzakelijk is om de kwaliteit van instellingen te verbeteren die dienen als het kanaal waardoor de druk voor meer ESG-initiatieven van bedrijven effectief kan worden opgelegd. Voor managers is deze bevinding een waarschuwing dat het investeren van bedrijfsmiddelen in ESG-initiatieven misschien niet het verwachte economische voordeel oplevert wanneer de blootstelling beperkt is tot instellingen van lage kwaliteit. Een vergelijkende institutionele analyse in dit proefschrift brengt de institutionele variaties in kaart in het thuisland en het gastland van de multinationale ondernemingen en vult het gebrek aan studies over meerdere landen aan in de literatuur over CSP.

Datum:21 sep 2017 →  16 sep 2022
Trefwoorden:business strategy, corporate social performance, corporate financial performance, sustainable development
Disciplines:Bedrijfseconomie
Project type:PhD project