< Terug naar vorige pagina

Project

De microdrivers van totale werkgelegenheid

In mijn proefschrift bestudeer ik hoe de totale werkgelegenheidsgroei wordt beïnvloed door seculiere trends of exogene schokken met behulp van kwantitatieve modellen van bedrijfsdynamica en algoritmen voor machine learning in de contrafeitelijke analyse. Daartoe maak ik gebruik van de uitgebreide gegevens op bedrijfsniveau voor een kleine open economie, België. Het zijn driemaandelijkse gegevens over de werkgelegenheid op bedrijfsniveau en de loonsom van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ) van België over alle bedrijven die sociale zekerheidsbijdragen betalen in de periode van 2003Q1 tot 2020Q2.
In het eerste hoofdstuk bestudeer ik de bedrijfsgroei in België aan de hand van Markov-transitiematrices en de bijbehorende jobstromen. Ik stel vast dat bedrijven, afhankelijk van de groei van de werkgelegenheid, hun werkgelegenheid slechts in geringe mate aanpassen door hun kwartaalbewegingen binnen de grootteverdeling te volgen. Hoewel sommige bedrijven sneller groeien, is hun bijdrage aan het scheppen van banen of het vernietigen van banen onbeduidend. Daarom is het niet de omvang, maar de frequentie van de aanpassing van de werkgelegenheid die de groei van de onderneming bepaalt. Met behulp van deze mechanische waarneming benader ik de vaste dynamiek als het geboorte-sterfproces, een soort Markov-proces. Deze specificatie houdt in dat alle bedrijven met één werknemer tegelijk in omvang groeien of krimpen, en maakt het mogelijk om de netto-banencreatie per grootte te koppelen aan de totale bedrijfsgrootteverdeling. In een contrafeitelijk experiment laat ik zien dat een hypothetische demping van de netto banencreatie bij kleine bedrijven leidt tot een afname van het aandeel van grote bedrijven.
In het tweede hoofdstuk analyseer ik hoe de seculiere daling van het aantal toetredingen tot bedrijven de totale tewerkstelling van België beïnvloedt door een dynamische uitsplitsing van de totale tewerkstelling naar leeftijd en sector. Ik sta toe dat het overlevingspercentage van de firma en de voorwaardelijke werkgelegenheidsgroei verschillen per leeftijd en sector. Dit dynamische raamwerk geeft goed de trendevolutie van de totale werkgelegenheid weer, en ik gebruik het om de contrafeitelijke evolutie van de totale werkgelegenheid onder verschillende patronen van toetreding tot bedrijven te genereren. Daartoe ontwarel ik de instapmarge in twee kanalen waarlangs deze de totale werkgelegenheid beïnvloedt, de totale werkgelegenheid van nieuwe bedrijven in de beginfase, of de startende werkgelegenheid, en het aandeel van startende werkgelegenheid per sector, of de sectorale samenstelling van start-ups. De simulatieresultaten suggereren dat de afname van de werkgelegenheid bij het opstarten de groei van de totale werkgelegenheid in de periode 2009Q2–2017Q1 met 26% heeft vertraagd door de leeftijdsverdeling van bedrijven te verschuiven naar oudere bedrijven. De sectorale samenstelling van start-ups versnelde de achteruitgang in de productiesector en voorkwam een potentiële achteruitgang van de distributiesector, terwijl de totale werkgelegenheid ongewijzigd bleef. Dit hoofdstuk is gepubliceerd in Small Business Economics.
In het derde hoofdstuk, mijn arbeidsmarktnota, evalueer ik de impact van loonsverlaging op de tewerkstelling met een beleid om het Belgische automatische loonindexeringssysteem in 2015 op te schorten als een natuurlijk experiment. Aangezien het beleid alle bedrijven in België trof en resulteerde in een daling van de reële lonen in de hele economie van 2 procent, kon er geen passende controle worden gevonden. Hoewel het ex-ante voorspellen van bedrijfsgedrag in het algemeen een hele klus is, is het achteraf voorspellen van bedrijfsgedrag als reactie op een hypothetische loonindexering, die in het verleden vaak voorkwam, een ideale setting om machine learning te gebruiken voor beleidsevaluatie. Daarom gebruik ik een op machine learning gebaseerde benadering om een contrafeitelijke controlegroep samen te stellen waarin ik de werkgelegenheid op bedrijfsniveau voorspel voor het scenario zonder het beleid, waar de lonen worden geïndexeerd zoals voorheen. Om de validiteit van de contrafeitelijke groep te verifiëren, gebruik ik de out-of-sample cross-validation-techniek op de gegevens vóór de opschorting. Later gebruik ik dezelfde kruisvalidatieresultaten om te corrigeren voor de voorspellingsbias van het algoritme in een verschil-in-verschillen-instelling. Daarom identificeer ik met behulp van de feitelijke behandelings- en contrafeitelijke controlegroepen de impact van loonindexering op de werkgelegenheid. Ik vind een positieve impact op de werkgelegenheid van 0,5 procent, wat overeenkomt met een elasticiteit van de vraag naar arbeid van -0,25. Dit effect is meer uitgesproken voor productiebedrijven, waar de elasticiteit -1 kan bereiken.
In mijn laatste hoofdstuk onderzoek ik de impact van de COVID-19 lockdown op de totale werkgelegenheid in België. Het is al duidelijk dat de pandemie een enorm effect heeft op de werkgelegenheid wereldwijd, maar het is niet duidelijk hoe lang het zal duren en wat de implicaties zijn van lockdowns in termen van banenverlies in tien jaar. Daartoe vergroot ik de dynamische ontleding van de totale werkgelegenheid uit het eerste hoofdstuk door de levenscyclusdynamiek van bedrijven, het overlevingspercentage en het voorwaardelijke groeipercentage te laten variëren met de conjunctuurcyclus. In het bijzonder pas ik een op machine learning gebaseerde benadering toe om de contrafeitelijke evolutie van levenscyclusdynamiek te voorspellen. Gebruikmakend van dit dynamische raamwerk aangevuld met machine learning, voorspel ik de evolutie van de totale werkgelegenheid in de periode 2020-2030 onder verschillende economische scenario's. Daarbij maak ik onderscheid tussen startende en gevestigde bedrijven met zowel korte- als langetermijneffecten op de werkgelegenheid. Op korte termijn verwacht ik een aanzienlijk verlies aan werkgelegenheid, voornamelijk afkomstig van volwassen gevestigde bedrijven. Op de lange termijn wordt verwacht dat de ontbrekende generatie start-ups tijdens de lockdown een significant en groeiend effect zal hebben van het vertragen van de werkgelegenheidsgroei, zelfs een decennium na de lockdown.

Datum:16 aug 2017 →  22 okt 2021
Trefwoorden:firm dynamics, firm exit, firm entry, survival
Disciplines:Marketing, Bedrijfsadministratie en boekhouding, Management, Toegepaste economie, Economische geschiedenis, Macro-economie en monetaire economie, Micro-economie, Toerisme
Project type:PhD project