< Terug naar vorige pagina

Project

Een empirisch onderzoek naar overname van Engelse discourse markers onder Chinese EFL leerlingen

Als functioneel gerelateerde groep uitdrukkingen (Schourup 1999) worden discoursmarkers (voortaan DM's) uitgebreid gebruikt in de dagelijkse communicatie. In het algemeen worden ze beschouwd als de pragmatische 'lijm' van het gesprek (Schiffrin, 1987), waarin de spreker's houding ten opzichte van de luisteraar en de discussie wordt geïndexeerd (Aijmer, 2002; Fraser, 1990). Discourse markers zijn door verschillende auteurs verschillend beschreven en gecategoriseerd (Aijmer en Simon-Vandenbergen, 2011; Müller, 2005; Schourup, 1999). Hoewel er geen overeenstemming is bereikt over de terminologie, hebben veel geleerden (Schiffrin 1987, Fraser 1996, Blakemore 2002, Liao 1992, Ran 2000b, Lv 2007) overeenstemming bereikt over de fundamentele kenmerken van DM's: ze zijn gebruikt om uitspraken of andere discourseenheden te relateren; Hun rol in de zinnen is operationeel omdat zij geen invloed hebben op de waarheidsvoorwaarden van een zin; En vaker dan niet, komen ze aanvankelijk voor in een zin om het discoursssegment dat ze markeren in te voeren.

Discourse markers zijn overwogen vanuit een verscheidenheid aan perspectieven en benaderingen, bijv. Als een "sequentiële relatie" tussen uitspraken (Fraser 1990, Fraser 1999), als coherentie van de merkdiscussie (Schenk 1987, Lenk 1998), en vanuit een relevantie-theoreticum standpunt (Andersen 2001; Blakemore 2002; Blass 1990; Jucker 1993 ), om er een paar op te noemen. Terwijl er veel onderzoek is uitgevoerd naar DM-gebruik in native speech en zelfs Engels als vreemde taal (EFL) -instellingen, is in de literatuur over tweede taalverwerving (SLA) het veld van discourse markers tot nu toe weggelaten. Er is weinig onderzoek verricht naar de aanschaf van deze markers door Chinese EFL-leerlingen. Weinig onderzoek is gericht op de ontwikkeling van discoursmarkerbekwaamheid onder taalleerders, waaronder Chinese EFL-leerlingen. Hoe leren non-native leerlingen hoe u DM's kunt gebruiken? Hoe kunnen leerlingen deze vaardigheden verwerven? Vragen zoals deze zijn in overvloed op het gebied van DM's en wachten op onderzoek. Daarom zal deze studie aspecten onderzoeken naar het verkrijgen van Engelse discoursmarkers onder Chinese EFL-leerlingen.

Op basis van de theoretische basis en de classificatie van Fraser wordt dit onderzoek in drie stappen uitgevoerd.

(1) De eerste stap zal worden besteed aan het identificeren van de kenmerken of problemen onder Chinese EFL-leerlingen bij het verwerven van schriftelijke Engelse DM's. Op basis van zijn de bestaande Engelse corpus (BNC) en Chinees leercorpus (CLEC), zal ik een grondige analyse maken van de eigenschappen van het gebruik van de contrastieve DM's door de Chinese EFL-leerlingen.

(2) Om het gebruik van discoursmarkers te verdiepen, heeft dit subonderzoek de bedoeling om te onderzoeken hoe taaloverdracht een rol speelt bij het verwerven van discoursmarkers onder Chinese leerlingen. Ik zal nagaan of dezelfde verschillen ook voorkomen in de gesproken taal en nagaan hoe taaloverdracht de aanschaf van discoursmarkers beïnvloedt.

(3) Op basis van het resultaat van de eerste en tweede stap, zal dit onderdeel de contributieve factoren in de onderwijspraktijk onderzoeken die de verwerving van DM's beïnvloeden. Ik zal de klasobservatie doen en de enquête voor de docenten en studenten maken om de factoren in de klascontext te onderzoeken om bij te dragen tot de onjuiste aanschaf van discoursmarkeringen onder Chinese EFL-leerlingen.

Datum:15 sep 2016 →  28 okt 2019
Trefwoorden:acquisition of English discourse markers
Disciplines:Linguïstiek, Theorie en methodologie van de linguïstiek, Andere linguïstiek en literatuurwetenschappen, Talen, Literatuurwetenschappen
Project type:PhD project