< Terug naar vorige pagina

Project

Triazole resistentie in Aspergillus fumigatus: veranderende epidemiologie en invloed op ziekte progressie.

Aspergilli zijn schimmels die alomtegenwoordig zijn in het milieu en een hele spectrum aan ziekten bij de mens veroorzaken, met inbegrip van invasieve levensbedreigende infecties bij immuungecompromitteerde gastheren, zoals patiënten met kanker of patiënten die een transplantatie hebben ondergaan. Triazole antifungale geneesmiddelen vormen de hoekstenen voor de preventie en behandeling van Aspergillus-gerelateerde ziekten, maar de wereldwijde opkomst van triazole resistentie vormt een bedreiging. Blootstelling van Aspergillus fumigatus aan azole fungiciden in het milieu wordt beschouwd als een belangrijke route van resistentie selectie.

 

De doelstellingen van dit project zijn:

1.- Een beter inzicht in de veranderende epidemiologie van azole resistente A. fumigatus en de betrokken resistentiemechanismen, door middel van surveillance en moleculaire analyse van resistente A. fumigatus isolaten in het kader van een internationaal netwerk (Aspergillus Resistance Surveillance working group van de ‘International Society of Human and Animal Mycologie, ISHAM’ en de ‘European Confederation of Medical Mycology ECMM’; coördinatoren: Prof dr Paul E. Verweij, Nederland; Prof dr Katrien Lagrou, België; Prof dr A. Chowdhary, India en Dr. SR Lockhart, USA). 25 centra hebben belangstelling om deel te nemen in deze surveillance. Deze centra zijn goed geografisch verspreid waaronder Europa, Midden-Oosten, Azië, Australië, Afrika en de Verenigde Staten.

2.- Evaluatie van de invloed van resistentiemechanismen op de in vivo groei en progressie van ziekte in een bestaand muismodel van invasieve aspergillose aan de hand van multimodale beeldvorming en biomarker testen. De invloed van antifungale profylaxe/therapie alsook van het voorkomen van diverse Aspergillus stammen (co-infectie met zowel azole gevoelige als resistentie stammen) zal worden onderzocht.

Het doel van dit onderzoek is om zowel de diagnose als de behandeling patiënten met invasieve aspergillose te verbeteren in een context van toenemende azole resistentie.

Datum:15 mrt 2017 →  2 dec 2021
Trefwoorden:Aspergillus
Disciplines:Systeembiologie, Medische biochemie en metabolisme, Biochemie en metabolisme
Project type:PhD project