< Terug naar vorige pagina

Project

Construeren van kraakbeenweefsels voor skeletaal herstel via stamceltechnologie, beïnvloeden van celmetabolisme en industriële productiemethodes.

De behandeling van grote botdefecten en diepe osteochondrale gewrichtslesies blijft een belangrijke klinische uitdaging. Weefselengineering en regeneratieve geneeskunde kunnen hiervoor een oplossing bieden. Belangrijke uitdagingen bij het gebruik van cel-gebaseerde weefselconstructen zijn de beperkte overleving, de onvoorspelbare differentiatie en de verminderde functie van de geïmplanteerde cellen. Geïnspireerd door de ontwikkelingsbiologie en gebaseerd op engineeringsprincipes, stellen we dat een verregaande integratie van biologie en engineering zal uitmonden in een betere strategie van weefselengineering. Deze aanpak omvat nieuwe stamcel technologie, het beïnvloeden van het celmetabolisme en een meer industrieel gerichte productie, aangevuld met specifieke beeldanalyse en computationele modellen. We beogen met deze unieke combinatie van innovatieve benaderingen verschillende kraakbeenweefsels te construeren die, na implantatie in een relevant diermodel, zullen leiden tot herstel van grote botdefecten en van diepe osteochondrale letsels van gewrichten. Deze aanpak legt de basis voor de productie van een biologisch gewricht.
Datum:1 okt 2017 →  30 sep 2021
Trefwoorden:bot regeneratie, osteochondraal letsel, weefsel engineering
Disciplines:Laboratoriumgeneeskunde, Palliatieve zorg en zorg rond het levenseinde, Regeneratieve geneeskunde, Andere basiswetenschappen, Andere gezondheidswetenschappen, Verpleegkunde, Andere paramedische wetenschappen, Andere translationele wetenschappen, Andere medische en gezondheidswetenschappen, Weefselengineering, Musculo-skeletale systemen