< Terug naar vorige pagina

Project

Het beheersen van orale biofilmen door het sturen van de commensale microbiologie. Een alternatief voor antimicrobiële middelen?

Tandplaque is een bacteriële biofilm die aanleiding kan geven tot gaatjes in de tanden (cariës), gingivitis en parodontitis. Niet alle bacteriën in tandplaque dragen bij tot deze aandoeningen. Ze zullen zich enkel ontwikkelen wanneer specifieke pathogene bacteriën dominant worden in aantal. Daarnaast worden deze pathogene bacteriën meer en meer ongevoelig aan antibiotica en antiseptica. Daarom moet er gezocht worden naar alternatieve curatieve of preventieve behandelingen. De stijging in het aantal pathogene bacteriën wanneer cariës, gingivitis of parodontitis ontwikkelt gaat gepaard met een proportionele reductie in bepaalde commensale, goede bacteriën. Hoewel het mechanisme achter deze veranderingen nog steeds onduidelijk zijn, lijkt de productie van H2O2 belangrijk te zijn in het behoud van een gezond evenwicht tussen bacteriën. Daarnaast hebben we reeds aangetoond dat bepaalde substraten (prebiotica) de samenstelling van een biofilm kunnen beïnvloeden door het stimuleren van de commensale bacteriën. Daarom is het doel van dit project: (1) Het vinden van substraten die commensale bacteriën gebruiken om H2O2 productie te verhogen, (2) Het effect van deze substraten en van metabole stimulatie van commensale bacteriën via prebiotica achterhalen op multi-species biofilm samenstelling, (3) virulentie gen expressie in biofilms en op (4) het ontstekingspotentieel van gemodificeerde biofilms. Deze aspecten zullen onderzocht worden in 3 verschillende klinisch relevante biofilm modellen.
Datum:1 okt 2017 →  30 sep 2021
Trefwoorden:oral biofilms
Disciplines:Laboratoriumgeneeskunde, Palliatieve zorg en zorg rond het levenseinde, Regeneratieve geneeskunde, Andere basiswetenschappen, Andere gezondheidswetenschappen, Verpleegkunde, Andere paramedische wetenschappen, Andere translationele wetenschappen, Andere medische en gezondheidswetenschappen