< Terug naar vorige pagina

Project

Proces controle via thermische metingen en modeleren (ProCoTherMM)

Binnen de Vlaamse industrie zijn er grote uitdagingen op het vlak van thermische huishouding en warmtetransport. De vele vragen vanuit de industrie tonen duidelijk aan dat er een grote nood is aan een meer generieke aanpak van de uitdagingen op het gebied van thermische metingen en thermische controle van processen en producten.

Het algemeen doel van het project is dan ook het samenbrengen, transfereren en toepassen van de beschikbare kennis op het gebeid van temperatuurmetingen en thermische proces- & productcontrole gevolgd door eventuele bijsturing van het proces op basis van de metingen. Op deze manier zal zowel een economische impact bij de bedrijven als een maatschappelijke impact ten gevolge van een lager energie- en grondstoffenverbuik bekomen worden.

 

De belangrijkste projectresultaten bij afloop van het project zijn:

  • Advies op het vlak rond thermische beeldvorming bij verschillende kunststofverwerkende bedrijven
  • De mogelijkheden en beperkingen van thermische simulaties werden aangetoond in verschillende productieprocessen en producten (Aluminium en kunststof extrusie, efficiënter ontwerp van koelvinnen bij LED verlichting, afkoelen van 2K spuitgietproducten)
  • Studenten industrieel ingenieur van de KU Leuven campus Brugge werkten een projectwerk uit rond het opwarmen van thermoplastische platen in het thermovormproces.
  • Aan de KU Leuven campus Brugge werden verschillende masterproeven industrieel ingenieur uitgewerkt binnen de scope van het ProCoTherMM project:

Pierre Augsburger:  Thermal modelling of profile extrusion of thermoplastics

Nele Deschepper: Thermische studie naar kwaliteitsfouten bij PEEK persproducten

Benjamin Vermeire: ontwerpen van een thermisch geïsoleerde satelietmodule

                Charlotte Feys:  Ontwikkelen thermisch model voor de afkoeling van dikwandige thermoplastische kunststofextrusie (finite difference)

Gunnar Ryde: thermische studie van de slab yard bij Arcelor Mittal.

  • Deze laatste masterproef werd door de IE-net ingenieursvereniging beloond met de zilver medaille op de IE-net prijzen 2019
    Daarnaast werd hier een vervolgtraject in samenwerking tussen Arcelor Mittal en KU Leuven campus Brugge aan gekoppeld waarbij het ontwikkelde thermisch model dient als input voor een logistieke optimalisatie binnen het bedrijf.
Datum:1 sep 2017 →  31 aug 2019
Trefwoorden:Proces controle, thermische metingen, modeleren
Disciplines:Keramische en glasmaterialen, Materialenwetenschappen en -techniek, Halfgeleidermaterialen, Andere materiaaltechnologie