< Terug naar vorige pagina

Project

Optimalisatie van de diagnose en behandeling van pulmonale hypertensie via het verzamelen en analyseren van real world data.

Het gebruik van registers voor een verbeterd management van PH patiënten.

1) Pulmonale hypertensie (PH) is een ernstige en progressieve ziekte van de longbloedvaten die leidt tot een hoge morbiditeit, rechter hartfalen en uiteindelijk de dood. Het doel is het lanceren van een nationaal multicentrisch register voor PH om de kwaliteit van het diagnostische proces, de selectie van behandeling en de follow-up te verbeteren.

2) Een sub project bestaat uit het valideren van een niet-invasieve risico score (Jacobs et al., ERJ 2015) om te discrimineren tussen pre- en post-capillaire PH. Deze formule zal ingevuld worden obv het PH register. Het doel is de last voor de patiënt en de economische kosten te verminderd door het aantal onnodige verwijzingen naar PAH-expertcentra en het aantal hartkatheterisaties te verminderen.

3) Ten slotte zal er worden onderzocht of er een correlatie bestaat tussen geografische locatie, luchtvervuiling en PH prevalentie.

Datum:1 jul 2017 →  16 sep 2021
Trefwoorden:Pulmonary Hypertension
Disciplines:Respiratoire geneeskunde
Project type:PhD project