< Terug naar vorige pagina

Project

'Puzzling Tombs'. Digitale reconstructie van de gouverneursnecropool uit het Middenrijk in Dayr al-Barsha (Puzzling Tombs)

De rotsgraven van Dayr al-Barshā behoren tot de belangrijkste monumenten uit het Egyptische Middenrijk (c. 2055-1700 v. Chr.). Ten gevolge van steengroeve-activiteit in de Oudheid en grafroof is dit elite-grafveld thans echter zwaar gehavend. De puzzel van architectuurresten, waarvan slechts een deel nog in situ is, groeit jaarlijks doordat honderden gedecoreerde blokken tijdens opgravingen aan het licht komen, maar hun zeer fragmentarische staat maakt tot nu toe diepgaande studie onmogelijk. Omdat fysieke reconstructie vaak onmogelijk is, zullen de resten digitaal worden gereconstrueerd met gebruikmaking van innovatieve opnametechnieken. Registratie- en integratie-algoritmes zullen ertoe leidenzullen het proces van het aaneenpassen van fragmenten sterk verbeteren door middel van een flexibele, semi-automatische, interactieve 3D-omgeving  die ook aanpassingen mogelijk maakt zodra nieuwe elementen aan het oppervlak komen. Met behulp van dit toepassingsgerichte hulpmiddel zullen fundamentele onderzoeksvragen omtrent de evolutie van de necropool en het use life en decoratie van de graven worden beantwoord. Het zal in het veranderende politieke klimaat van het Midden-Oosten bovendien een bijdrage leveren aan de bescherming van bedreigd cultureel erfgoed.

Datum:1 okt 2017 →  30 sep 2021
Trefwoorden:Egyptologie, Archeologie, Dayr al-Barsha
Disciplines:Geschiedenis, Multimediaverwerking, Biologische systeemtechnologie, Signaalverwerking, Archeologie, Theorie en methodologie van de archeologie, Andere geschiedenis en archeologie