< Terug naar vorige pagina

Project

Drug resistentie in multipel myeloom: studie van extrinsieke mechanismen door de beenmerg microomgeving (FWOAL728)

Multipel myeloom (MM) is een hematologische kanker die ongeveer 25000 nieuwe patiënten in de EU treft. De introductie van nieuwe therapieën inclusief nieuwe middelen zoals als proteasoom-remmers en immunomodulatoren heeft geleid tot een aanzienlijke verbeterde overlevingskans. Echter, terugval van de ziekte ten gevolge van resistente MM cellen blijft het belangrijkste obstakel op de weg naar volledig herstel. Deze resistentie kan ofwel worden verklaard door de aanwezigheid van een resistente populatie, het verwerven van bijkomende genetische mutaties tijdens de MM progressie of door de bescherming van de micro-omgeving tegen verschillende therapieën. De beenmerg (BM) micromilieu is cruciaal voor de MM progressie en is opgebouwd uit verschillende celtypen waaronder stromale cellen, botcellen, immune cellen en myeloïde cellen. Dit project heeft als doel de extrinsieke mechanismen betrokken in resistentie tegen bestaande therapieën te bestuderen.

We zullen onderzoeken hoe de BM stromale cellen (en meer specifiek de tumor

geassocieerde fibroblasten en macrofagen) invloed hebben op de respons van de MM cellen en dit al dan niet in een hypoxische omgeving. In het laatste werkpakket zullen we ook beoordelen wat de invloed is van de micro-omgeving op de epigenetische regulatie van de MM cellen. Met deze studie hopen we nieuwe doelwitten te identificeren om aldus resistentie te overwinnen.

Datum:1 jan 2014 →  31 dec 2017
Trefwoorden:Blood, Stem Cell, Coagulation, Myeloma, Immunology, Microbiology, HLA, Hematology, Lymphoma, cancer, Bone Marrow Transplantation
Disciplines:Hematologie, Immunologie, Oncologie, Microbiologie