< Terug naar vorige pagina

Project

Onderzoek van geselecteerde klassen van natuurproducten als inhibitoren van "Advanced Glycation Endproducts" (AGEs) en modulatoren van autofagie

Uit voorafgaand onderzoek in het gastlaboratorium was reeds gebleken dat verscheidene klassen natuurproducten, meer bepaald polymethoxyflavones, biflavonoiden, xanthones en quinazoline alkaloïden, "AGEs" (Advanced Glycation Endproducts) inhiberende eigenschappen vertonen. AGEs zijn betrokken bij degradatie van eiwitten, diabetische complicaties, atherosclerose, kanker, neurodegeneratieve aandoeningen, en tal van ouderdomsverschijnselen. Vastgesteld werd dat AGEs autofagie induceren; dit is een in het algemeen gunstig subcellulair effect dat bijdraagt tot cellulaire homeostase en adaptatie aan stress condities, door de verwijdering van beschadigd of ongewenst intracellulair materiaal. Net zoals AGEs vorming, wordt autofagie in verband gebracht met verscheidene pathologische condities, zoals hart- en vaatziekten, kanker en neurodegeneratieve aandoeningen. Autofagie is gestimuleerd bij atherosclerose bij oxidatieve stress. Daarom werden AGEs inhibitie en modulatie van autofagie geselecteerd als doelwit voor het testen van de vermelde productklassen, en om structuur-activiteirsrelaties vast te leggen.
Datum:1 okt 2017 →  30 sep 2019
Trefwoorden:AUTOFAGIE
Disciplines:Andere chemie, Voeding en dieetkunde, Ontdekking en evaluatie van biomarkers, Ontdekking en evaluatie van geneesmiddelen, Medicinale producten, Farmaceutica, Farmacognosie en fytochemie, Farmacologie, Farmacotherapie, Toxicologie en toxinologie, Andere farmaceutische wetenschappen, Productie van landbouwdieren, Levensmiddelenwetenschappen en (bio)technologie