< Terug naar vorige pagina

Project

Nieuwe invalshoeken op het zogenaamde 'late Middle Kingdom funerary assemblage'. Een Egyptische funeraire praktijk uit de Middenbronstijd in het licht van stedelijke cultuur, religie en culturele interrelaties.

Het onderzoek wil een nieuw perspectief bieden op de ontwikkeling van een belangrijk onderdeel van de funeraire materiële cultuur van het Egyptische Middenrijk, alsook een methode aanreiken om veranderingen in funeraire assemblages te onderzoeken.

Het Middenrijk was een periode waarin vele socio-culturele veranderingen plaatsvonden en deze veranderingen uitten zich (o.a.) in een evolutie van het funeraire materiaal. Tijdens een latere fase van het Middenrijk lijkt er dan ook een nieuwe ‘set’ van objecten op te duiken in het funerair assemblage (het zogenaamde late Middle Kingdom assemblage, of laat-Middenrijks assemblage). Dit assemblage wordt gekenmerkt door o.a. kleine, faience figurines van mensen en dieren, bewerkte en gedecoreerde nijlpaardtanden en modellen van voedsel en vaatwerk. Hoewel deze objecten zeer vaak gebruikt worden als duidelijke dateringscriteria, is er over de origine(s) en compositie van het assemblage weinig bekend.

Het onderzoek richt zich specifiek tot deze ‘set’ van objecten en betoogt dat het laat-Middenrijks assemblage geworteld zit in oudere tradities. Verder zal een recente hypothese -die suggereert dat de productie van sommige objecten beïnvloed werd door een buitenlandse component in de Egyptische samenleving- getest worden. De studie wil 1) onderzoeken hoe, waar en wanneer het assemblage (of onderdelen ervan) opduikt en hoe het zich verder verspreidde, zowel op nationaal als internationaal niveau; 2) vaststellen of, en hoe, het assemblage geworteld zit in oudere, inheemse tradities en 3) welke eigenschappen eventueel aan een buitenlandse (Syro-Palestijnse) cultuur kunnen toegeschreven worden; 4) of het wel gerechtvaardigd is om van een ‘laat-Middenrijks’ assemblage te spreken; 5) hoe we de objecten binnen het geheel van de grafuitrusting kunnen interpreteren en 6) of het proces van verandering in de materiële cultuur wel echt de sociale en culturele veranderingen van de tijd weerspiegelen zoals dat nu aanvaard wordt.

Meer overkoepelend zal het onderzoek strategieën uitdiepen om ‘trends’ in funeraire assemblages te analyseren en daarin diagnostische items vast te stellen, bepalen in hoeverre deze items waardevol zijn voor periodisering en in hoeverre ze culturele variatie kunnen aangeven, en nagaan of ze wel met recht aan bepaalde chronologische en sociale fases toegewezen worden. Het onderzoek draagt hierdoor bij tot ons begrip over hoe de veranderingen van begrafenispraktijken de socio-economische en culturele veranderingen van hun tijd weerspiegelen en plaatst dit in een breder, intercultureel perspectief.

Datum:1 okt 2015 →  31 okt 2019
Trefwoorden:funerary assemblage, Middle Bronze Age, Egyptian funerary practice, urban culture, religion, cultural interrelations, late Middle Kingdom
Disciplines:Geschiedenis, Archeologie, Theorie en methodologie van de archeologie, Andere geschiedenis en archeologie
Project type:PhD project