< Terug naar vorige pagina

Project

Tau-gebaseerde Mabs en Vaccins: ontwikkeling en pre-klinisch testen van diagnostisch en therapeutisch potentieel in transgene modellen van Tauopathy & Alzheimer's dementie.

Immunotherapie is veelbelovend om pathologische proteine-conformeren te neutralizeren die neurodegeneratie veroorzaken, met best gekende voorbeeld Alzheimer's dementie (AD). Intra-neuronale aggregaten van gefosforyleerd proteïne tau zijn echter even typisch en diagnostisch voor AD, en correleren bovendien in tijd en plaats beter met de progressie van de dementie. Vaccinatie is nog niet grondig getest als behandeling van tauopathie, met slechts één experimentele studie bekend in transgene muizen. De duidelijke verbetering door vaccinatie vormen een sterke aansporing voor diepgaand onderzoek in deze nieuwe, veelbelovende richting. Het doel van dit kennis-platform is tweeledig: (i) fundamentele kennis opdoen van mechanismen waardoor proteïne tau, c.q. zijn post-translationeel gewijzigde isovormen, neuronen beschadigen en eventueel doden; (ii) fundamentele kennis vertalen naar therapeutische en diagnostische pre-klinische toepassingen.
Datum:1 okt 2008 →  30 sep 2012
Trefwoorden:Pre-clinical, Monoclonal, Therapy, Diagnosis, Transgenic, Tauopathy, Alzheimer, Vaccination
Disciplines:Engineering van biomaterialen, Biologische systeemtechnologie, Biomateriaal engineering, Biomechanische ingenieurswetenschappen, Andere (bio)medische ingenieurswetenschappen, Milieu ingenieurswetenschappen en biotechnologie, Industriële biotechnologie, Andere biotechnologie, bio-en biosysteem ingenieurswetenschappen, Biochemie en metabolisme, Medische biochemie en metabolisme, Genetica, Systeembiologie, Moleculaire en celbiologie