< Terug naar vorige pagina

Project

Vergelijkende analyse van narratieve en visuele patronen in Japanstalig en Engelstalig 'fanwerk'.

Onderzoek naar fangemeenschappen en de media die fans produceren (fanwerk) is niet langer een zeldzaamheid in de Europese en Amerikaanse academische wereld. Japanse fangemeenschappen en hun media zijn in vergelijking maar zelden vanuit sociologische of literaire hoek onderzocht. Vooral het voornaamste medium dat Japanse fans hanteren, de amateur-manga genaamd dōjinshi die gebruik maken van personages uit bestaande commerciële titels, zijn tot op heden maar in heel beperkte mate beschreven. Bestaand onderzoek draait vooral rond de al dan niet legale status van dōjinshi en gaat voorbij aan inhoudelijke analyse. Dōjinshi zijn een blinde vlek zowel in manga studies als in fan studies, hoewel ze van groot belang zijn voor beide onderzoeksgebieden. De waarde van de dōjinshi-markt wordt geschat op tot een negende van de waarde van de hele commerciële manga-markt in Japan, en daarmee spelen dōjinshi een aanzienlijke en niet te negeren rol in de hedendaagse manga-cultuur. Het zeer eigen productiesysteem van dōjinshi waarbinnen Japanse fan-auteurs werken zou een belangrijk model kunnen vormen voor de wereldwijde publicatie van fanwerk, waardoor dōjinshi  bijzonder interessant zijn voor onderzoekers die fangemeenschappen bestuderen.
Dit project ontsluit dōjinshi voor manga- en fan studies-onderzoekers door dōjinshi als medium te positioneren binnen het huidige Japanse systeem van culturele productie. Ik beschrijf de geschiedenis en huidige toestand van de dōjinshi-markt, analyseer die markt als een hybride economy die markt- en geschenkeconomieën overbrugt, en situeer dōjinshi binnen het hedendaagse fenomeen van "open" creatie van goederen en diensten. De voortgang van het onderzoek en alle gegenereerde data worden online gepubliceerd op (URL:http://nelenoppe.net/dojinshi)de website van het onderzoeksproject</>, en de eindresultaten van het onderzoek zullen zowel in het Engels als in het Japans gepubliceerd worden om de toegankelijkheid voor zoveel mogelijk manga- en fan studies-onderzoekers te verzekeren.
Datum:1 okt 2008 →  27 okt 2014
Trefwoorden:Comics, Fan culture, Amateur literature, Popular culture, Japan
Disciplines:Talen, Literatuurwetenschappen, Theorie en methodologie van de talenstudies, Theorie en methodologie van de linguïstiek, Theorie en methodologie van de literatuurwetenschappen, Andere linguïstiek en literatuurwetenschappen
Project type:PhD project