< Terug naar vorige pagina

Project

Defecte spiegel-neuronen bij autisme spectrum stoornissen? Onderzoek naar een partieel deficit en/of neuronale connectiviteitsproblemen binnen het spiegel-neuronen systeem.

Het spiegelneuronen systeem (SNS) zou een belangrijke rol spelen bij verschillende cognitieve vaardigheden zoals het begrijpen en imiteren van andermans acties, alsook empathie en communicatie. Recent werd gesuggereerd dat een defect SNS aan de basis ligt van autisme spectrum stoornissen (ASD). Met het huidig onderzoeksproject wensen we een uitgewerkte versie van deze theorie te onderzoeken, namelijk (i) dat het defect zich mogelijks beperkt tot het frontale deel van het SNS, en (ii) dat dit defect mogelijks gerelateerd is aan connectiviteitsproblemen binnen het SNS. Algemeen zal de driehoeks-verhouding worden getest tussen (i) een hersenregio (frontaal SNS), (ii) een gedragstaak, en (iii) een stoornis (ASD). Een goed-te-evalueren gedragstaak werd ontwikkeld waarvan geweten is dat deze ondersteund wordt door het frontaal deel van het SNS, namelijk het inschatten van het gewicht van opgetilde objecten, louter op basis van de kinematische kenmerken van de til-actie. In fase 1 wordt de performatie op de gedragstaak vergeleken tussen personen met en zonder autisme. In fase 2 wordt de performantie op deze gedragstaak gecorreleerd aan neurofysiologische metingen van frontale spiegelneuronen-activiteit gemeten met transcraniale magnetische stimulatie (TMS). Tot slot zal functionele en anatomische connectiviteit binnen het SNS nagegaan worden aan de hand van functionele magnetische beeldvorming (fMRI), en diffusie tensor beeldvorming (DTI).
Datum:1 okt 2009 →  30 sep 2015
Trefwoorden:Functional Magentic resonance, Transcranial magnetic stimulation, Connectivity, Autism, Mirror neurons
Disciplines:Orthopedie, Humane bewegings- en sportwetenschappen, Revalidatiewetenschappen, Neurowetenschappen, Biologische en fysiologische psychologie, Cognitieve wetenschappen en intelligente systemen, Ontwikkelingspsychologie en veroudering