< Terug naar vorige pagina

Project

EU-besluitvorming met betrekking tot internationale onderhandelingen in eerste pijler domeinen: een comparatieve principal-agent analyse.

Dit postdoc-onderzoek analyseert interne EU-besluitvormingsprocessen met betrekking tot internationale milieu-, visserij-, transport- en concurrentie-onderhandelingen. Door middel van een comparatieve analyse worden de factoren geïdentificeerd die de discretie van de EU-onderhandelaar ten aanzien van de lidstaten bepalen in dergelijke EU-besluitvormingsprocessen. Discretie is de onderhandelingsautonomie die de EUonderhandelaar geniet ten aanzien van de lidstaten die hij internationaal vertegenwoordigt. De verhouding tussen de EU-onderhandelaar en de lidstaten wordt in dit onderzoek theoretisch gemodelleerd binnen een uitgebreid principal-agent-kader. Enerzijds wil dit onderzoek de bevindingen uit mijn doctoraatsonderzoek (over de EU in internationale milieuonderhandelingen) generaliseren of nuanceren. Anderzijds draagt het bij tot de innovatie van het onderzoek over de EU als internationale onderhandelaar. Door meerdere beleidsdomeinen in het onderzoeksontwerp op te nemen kan immers het effect van vier innoverende variabelen onderzocht worden: de notie common good, de aard van het beleidsdomein, de reikwijdte van de internationale onderhandelingen en de interne bevoegdheidsverdeling in de EU. Het onderzoek wordt gevoerd op basis van systematische procesanalyse: over de geselecteerde (besluitvormings)processen wordt een zo groot en divers mogelijke dataset verzameld. Deze data wordt geverifieerd ten aanzien van causale mechanismen die afgeleid zijn uit het theoretische (principal-agent-) model. Case-studies en Qualitative Comparative Analysis (QCA) worden toegepast voor de data-analyse.
Datum:1 okt 2009 →  31 aug 2010
Trefwoorden:European integration
Disciplines:Andere economie en bedrijfskunde, Burgerschap, immigratie en politieke ongelijkheid, Internationale en vergelijkende politiek, Multilevel governance, Nationale politiek, Politiek gedrag, Politieke organisaties en instellingen, Politieke theorie en methodologie, Openbaar bestuur, Andere politieke wetenschappen