< Terug naar vorige pagina

Project

Mechanische ventriculaire ondersteuning bij chronisch hartfalen. Reversed remodeling en het renine-angiotensine-aldosterone systeem.

Hartfalen  is een frequente en progressieve aandoening. Ondanks vooruitgang in de medicinale behandeling kan de progressie alleen vertraagd worden maar niet gestopt of omgekeerd. Vele patiënten ontwikkelen dan ook na verloop van tijd terminaal hartfalen waar een harttransplantatie de enige resterende optie is. Donorharten zijn schaars en niet onmiddellijk ter beschikking. Daarom is men in sommige gevallen genoodzaakt een mechanische pomp ter ondersteuning van het falende hart in te planten (bridge-to-transplantation). Onderzoek heeft aangetoond dat in sommige gevallen de functie het falende hart tijdens deze overbruggingsperiode kan recupereren (bridge-to-recovery/reversed remodeling).
Bij schapen zal via een infarctmodel hartfalen uitgelokt worden. Biochemie en metingen van de hemodynamiek worden uitgevoerd voor induceren van infarct en 6 weken na infarct. Daarna wordt bij een aantal dieren een mechanische ventriculaire support geïmplanteerd (Synergy micro-pump, CircuLite Inc., partial support pomp). Een tweede groep kriijgt een mechanische ventriculaire support geïmplanteerd en tevens ACE- inhibitie. Een derde groep krijgt noch mechanische ventriculaire support noch ACE- inhibitie. Na 6 weken volgt dan een gedetailleerde hemodynamische analyse. Nadien worden de harten geëxplanteerd en anatomopathologisch onderzocht.
Doel is om effect van partiële ontlasting van het linker ventrikel op hartfalen na te gaan (reversed remodeling) en het effect van ACE- inhibitie hierop.
Datum:7 sep 2009 →  20 sep 2019
Trefwoorden:Cardiac failure
Disciplines:Orthopedie, Heelkunde, Verpleegkunde, Cardiale en vasculaire geneeskunde
Project type:PhD project