< Terug naar vorige pagina

Project

Risicofactoren en fenotypen van chronische afstoting na longtransplantatie

De lange termijn overleving na longtransplantatie blijft laag. Dit is voornamelijk het gevolg van chronische afstoting. In de literatuur zijn al verschillende risicofactoren beschreven waaronder ook enkele die in dit manuscript bevestigd zijn (acute rejectie, lymfocytaire bronchiolitis,kolonisatie met Pseudomonas, infectie, verhoogde BAL neutrofilie). Gebaseerd op onderzoek in dit werk kunnen we ook concluderen dat dagelijkse pieken in luchtvervuiling zorgen voor een verhoogd risico op lymfocytaire bronchiolitis, één van de voornaamste risicofactoren voor chronische afstoting.
Momenteel is er toenemende evidentie voor het feit dat chronische afstoting geen homogeen proces is maar dat er verschillende fenotypes binnen chronische afstoting bestaan. Een deel van de patiënten wordt beter na therapie met azithromycine; deze patiënten lijden aan NRAD. Wanneer er broncho-alveolaire lavages in deze patiënten uitgevoerd worden, vinden we een hoog % neutrofielen en een resem pro-inflammatoire cytokines die gestegen zijn; biopsies tonen een hoger aantal IL-17/CD8+ lymfocyten in de submucosa van de luchtwegen aan. Na behandeling met azithromycine, dalen deze pro-inflammatoire cytokines, maar toch niet tot het niveau van stabiele patiënten. In de lavages van patiënten die niet reageren op azithromycine, vinden we geen enkele mediator die qua concentratieverschilt met stabiele patiënten. Daarom hebben we gebruik gemaakt van een combinatie van CT, μCT en pathologie om deze niet-responsieve patiënten verder te bestuderen. Hiermee konden we bewijzen dat 60% van deluchtwegen in obstructie zijn tussen de 9de en 14e generatie. Daarenboven konden we aantonen dat het aantal terminale bronchiolen niet verschillend was vergeleken met gezonde longen. Echter, wanneer we meer proximaal kijken, vinden we 2 types van obstructie van luchtweg: één die gepaardgaat met extra accumulatie van collageen in het luchtweg lumen en één waarbij de luchtweg vernauwt zonder extra accumulatie van collageen. Dezebevindingen kunnen er toe bijdragen om uiteindelijk de pathofysiologie van chronische afstoting verder te ontrafelen en op deze manier een overleving te bekomen die vergelijkbaar is met de overleving na andere orgaan transplantaties.
Datum:1 sep 2009 →  13 mei 2013
Trefwoorden:Lung transplantation
Disciplines:Orthopedie, Heelkunde, Verpleegkunde, Respiratoire geneeskunde, Immunologie, Biochemie en metabolisme, Medische biochemie en metabolisme
Project type:PhD project