< Terug naar vorige pagina

Project

Modern time-consciousness: philosophy and politics of history - Leo Strahistory and truth in the relation of theory and praxis.

Dit project stelt zich tot doel de politieke filosofie van de Duits-Amerikaanse filosoof Leo Strauss (1899-1973) te analyseren in de context van moderne debatten over geschiedenis, tijdsbewustzijn en de relatie tussen theorie en praktijk. Het project zal zowel een systematische als een historische dimensie omvatten in de domeinen van de politieke filosofie en de filosofie van de geschiedenis.
Het eerste deel van het project zal een aantal problemen verduidelijken betreffende de relatie tussen filosofie en politiek in de post-Hegeliaanse situatie van een alomtegenwoordig historisch bewustzijn. Het tweede deel zal het denken van Leo Strauss onderzoeken als een poging om een antwoord te bieden op deze problemen.
De kwesties die op het spel staan, behoren tot de meest prangende problemen voor filosofische reflectie over politiek, zoals historisch relativisme en de status van waarheid in de relatie tussen filosofie en politiek. Het werk van Strauss confronteert deze problemen op bijzonder relevante en nog ondergewaardeerde wijzen. Tegelijkertijd verschaffen dezekwesties, en de manier waarop Strauss hen benadert, de sleutel tot een meer compleet begrip van Strauss' vrij ontoegankelijke oeuvre. Door een tot nu toe onbeschikbaar perspectief te bieden, zal dit onderzoek op productieve wijze bijdragen aan de hedendaagse studie van Strauss, zonder het systematische belang van zijn werk ooit uit het oog te verliezen.
Datum:1 okt 2009 →  28 mei 2020
Trefwoorden:Friedrich Nietzsche, Martin heidegger, Ohilosophy of history, Leo Strauss, Political philosophy
Disciplines:Andere filosofie, ethiek en religiestudies niet elders geclassificeerd, Theorie en methodologie in de filosofie, Filosofie, Ethiek
Project type:PhD project