< Terug naar vorige pagina

Project

De transparantie van het bestuur en de onzichtbaarheid van de macht. Een onderzoek naar het tekort aan democratische representatie in transnationale instituties.

Globaliseringsprocessen hebben aanleiding gegeven tot het oprichten van transnationale instellingen om coördinatieproblemen te ondervangen die buiten de greep vallen van de individuele natiestaten. Het gaat om instellingen die omwille van hun representativiteit aanspraak maken op democratische legitimiteit. Toch bestaat er ten aanzien van die instituties een democratisch tekort: de individuele natiestaten en hun burgers hebben grote moeite om zichzelf te zien als het democratische draagvlak voor de beslissingen die er genomen worden. Het doel van het project bestaat erin de betekenis van dit democratisch tekort te conceptualiseren. Dit democratisch tekort maakt immers duidelijk dat het voor instituties niet volstaat om representatief te zijn om ook als democratisch beschouwd te worden. Uit voorgaand onderzoek is gebleken dat democratische gemeenschappen zich onderscheiden doordat hun politieke instituties de verdeeldheid van de gemeenschap representeren. De hypothese is dat transnationale instituties, zoals ze zich vandaag aandienen, dit type van democratische representatie ontberen. Door zich te vereenzelvigen met hun bestuurlijke dienstbaarheid aan de regionale of mondiale gemeenschap verdwijnt hun leesbaarheid als centra van macht. Dit zou voor gevolg hebben dat de burger zich niet langer betrokken weet bij die bestuurlijke instellingen, wat resulteert in een afname van hun democratische legitimiteit en in een bijhorend democratisch deficit.
Datum:1 jan 2010 →  31 dec 2013
Trefwoorden:Governance, Power, Conflict, Legitimacy, Democratic representation, Transnational institutions
Disciplines:Andere filosofie, ethiek en religiestudies niet elders geclassificeerd, Theorie en methodologie in de filosofie, Filosofie, Ethiek