< Terug naar vorige pagina

Project

Implementatie van functionele beeldvorming en moleculaire diagnostica voor behandeling van prostaatkanker op maat van de patiënt.

Met meer dan 9000 nieuwe gevallen per jaar is prostaatkanker goed voor ongeveer 30% van alle kankergevallen in België en is het de tweede belangrijkste kanker-gerelateerde doodsoorzaak bij mannen. De behandelingsopties en de succesgraad van interventie worden grotendeels bepaald door het stadium van de ziekte bij diagnose. Sinds de invoering van PSA testen voor de vroege detectie van prostaatkanker zijn vele gediagnostiseerde tumoren latent en klinisch irrelevant. Dit houdt een groot risico in voor overbehandeling en vertegenwoordigt en groot klinisch dilemma aangezien er geen goede predictieve testen voor ziekteprogressie beschikbaar zijn. Anderzijds is de kans voor biochemisch falen groot ondanks lokale agressieve therapie en zal een aanzienlijk aantal patiënten klinische metastasen ontwikkelen. Beide situaties benadrukken het belang van betrouwbare criteria en methoden voor behandelingskeuze. De doelstelling van dit project is nieuwe moleculaire kennis inzake prostaatkanker te vertalen naar de kliniek toe door innovatieve functionale beeldvormingstechnieken te implementeren en nieuwe moleculair diagnostische methoden te evalueren. Dit moet toelaten een accuratere prognose te stellen en de therapeutische respons beter te voorspellen. Uiteindelijk zal dit bijdragen tot een meer verantwoorde keuze van behandelingsmethoden en tot een op maat gemaakte behandeling voor specifieke patiëntengroepen. Hierdoor zal overbehandeling ingedijkt worden en zullen geassocieerde kosten en neveneffecten beperkt worden.
Datum:15 sep 2009 →  30 jun 2015
Trefwoorden:Molecular diagnostics, Prostate, Cancer, Diagnosis, Imaging, Therapy response, Cancer markers
Disciplines:Laboratoriumgeneeskunde, Palliatieve zorg en zorg rond het levenseinde, Regeneratieve geneeskunde, Andere basiswetenschappen, Andere gezondheidswetenschappen, Verpleegkunde, Andere paramedische wetenschappen, Andere translationele wetenschappen, Andere medische en gezondheidswetenschappen